KOLTAI TAMÁS

Full text search

KOLTAI TAMÁS
KOLTAI TAMÁS, az európai integrációs ügyek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az európai integrációs ügyek bizottsága a fogyasztók védelméről szóló T/4939. számú törvényjavaslatot 1997. október 15-i ülésén megvitatta.
Az állampolgárok egészét érintő fogyasztóvédelem területi hatóköre Magyarország, személyi hatóköre ennél lényegesen szélesebb, hiszen az idegenforgalom szereplői megsokszorozzák a hazai fogyasztók számát. Az Európai Unió országaiban a fogyasztóvédelem alkotmányos alapjog, szabályozási alapelvei az egységes európai okmány után az Európai Unióról szóló szerződés 129/A cikkelyében találhatók, melyeket az amszterdami szerződés is megerősített. A Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett európai megállapodás 68. cikke meghatározza a jogszabályok közelítésének kiemelt területeit, melyek között a fogyasztói érdekvédelem fontos helyet kap.
Az európai bizottság az Európa Tanács Cannes-i ülésére elkészített a társult országok számára az egységes belső piaci közösségi jogszabályok átvételéhez iránymutatást adó Fehérkönyvet, amely külön fejezetben rendelkezik a fogyasztóvédelmi szabályozás jogközelítési feladatairól. Az Európai Uniónak a társult országok felkészültségét elemző kérdőíve fontos kérdésnek tekintette a fogyasztóvédelem szabályozását, megállapításait az elkészített országvélemény, illetve az Agenda-2000 nevű dokumentum tartalmazza.
(11.00)
A benyújtott törvényjavaslat az általános indoklásban részletesen bemutatja az Európai Unió fogyasztóvédelmét. Utal arra, hogy az "acquis communautaire" irányelvei miként érvényesülnek az európai joggyakorlatban. A jogalkotási törvénybe foglaltaknak megfelelően részletesen beszámol a fogyasztóvédelmet érintő EGK-irányelvek, Európai Unió bizottsági, tanácsi ajánlások, valamint az OECD tanácsi ajánlásainak figyelembe vételéről, illetve érvényesítéséről a törvényjavaslatban. Megállapítható, hogy a fogyasztóvédelem öt szabályozási területén: a személyi biztonság, a vagyoni érdekvédelem, a tájékoztatás és oktatás, a hatékony jogorvoslat és a civil érdekképviselet területén európai színvonalú szabályozást valósít meg, mely a korábban alkotott e tárgyú törvényekkel és a benyújtott T/5005. számú Ptk.-módosítással alkot egészet.
A bizottsági vita a békéltető testület működésének, jogtechnikailag egyébként korrekt szabályozása mellett, annak életszerűségét tartotta problematikusnak az eljárás időbeli elhúzódásának lehetősége miatt. A kamarák mellett létrehozandó testület, mely a századelőn zsűriként működő intézmény volt - tehát nem egészen újdonság -, működésnek gyakorlati igazolása az jogalkalmazás lesz. Hatékony fogyasztóvédelem nem képzelhető el közvetlen, fogyasztóközeli intézményrendszer nélkül, melynek legcélszerűbb helye az állampolgárokkal közvetlen, napi kapcsolatban álló települési önkormányzat. A javaslat a 44. §-ban megfogalmazza az önkormányzatok szerepét, de diszpozitív módon. Szükségét éreznénk, hogy a fogyasztóvédelem területén az önkormányzatok gyorsabb, hatékonyabb intézkedési jogosultságot kapjanak. Az elmondottak figyelembevételével a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára egyhangúlag alkalmasnak tartotta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me