SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság 1997. október 29-i ülésén tárgyalt a T/4939. számon előterjesztett törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról.
A vita során elhangzott, hogy a parlament életében nem előzmény nélküli ez a törvényjavaslat, mert az elmúlt ciklusban is volt már egy munkacsoport, amely szorgalmazta ennek a törvénynek a mielőbbi megalkotását. A vitathatatlanul hosszú előkészítő időszak ellenére fogalmazódtak meg kételyek a vita során a törvény előkészítettségével kapcsolatban. A társadalmi szervezetek képviseletében hozzászóló hiányolta a törvényből az érdekképviseleti szervezetek munkájának pénzügyi feltételeinek megteremtésére vonatkozó javaslatot.
A vita során elhangzott, hogy a törvényjavaslat a kormány 2145/1996. számú határozata alapján került megfogalmazásra. A törvényjavaslat alapvető célja, hogy a szabályozás és az intézményrendszer biztosítsa a fogyasztók egészségét, biztonságát, gazdasági érdekeit, tájékoztatását, információhoz jutását biztosítsa továbbá a gyors, olcsó paritásos jogérvényesítés lehetőségét, a társadalmi képviseletet, az érdekképviseletet. Ezekre vonatkozóan a törvényjavaslat részletes szabályokat határoz meg.
A vita során kiemelésre került a törvény néhány eleme, amely alapvetően új a fogyasztóvédelem magyarországi gyakorlatában, így különösen az általános termékbiztonság szabályozása, a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó, az európai uniós irányelvekkel harmonizáló szabályozás, a békéltető testületek bevezetése, a fogyasztóvédelmi hatóság szervezeti újjászabályozása, a fogyasztóvédelmi bírság intézménye.
A vitában elhangzottak alapján a gazdasági bizottság a törvényjavaslatot ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me