T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Annak, hogy szólni kívánok, az az oka, hogy Torgyán képviselő úr a felszólalásában elég csúsztatott formában megtámadta az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert. Olyan állítást mondott a benyújtott törvénytervezet kapcsán és azzal összefüggésben, ami nem állja meg a helyét.
Többször, több alkalommal elmondtuk, hogy az energiaárak emelését a kormány több részletből kifolyólag kénytelen megtenni. Többször elmondtuk, hogy az ez év január 1-jével betervezett energiaár-emelés nem a kormány eddigi munkájának eredménye. Többször elmondtuk, hogy az ez év január 1-jén végrehajtott energiaár-emelés egy halasztott energiaár-emelés, több éve tartó hiányt pótolt, amikor egy nagyobb mértékű áremelésről döntött ez a parlament. Az ez évi áremelések tulajdonképpen az inflációs hatásokat kiegyensúlyozzák, és erről beszélt miniszter úr, amikor körülbelül 15 százalékos mértékben határozta meg az energiaár-emelést erre az évre. De a januári áremelés nem erre az évre vonatkozó áremelés volt.
Szeretném még elmondani, hogy a privatizációt és az áremelést konkrétan egymásbamosni megint megtévesztő és csúsztató álláspont, mert többször elhangzott már ebben a Házban, hogy az energiaár-emelés nem szorosan összefüggő a privatizációval. Annak természetesen van egy időbeli és egy tartalmi összefüggése, de energiaár-emelésre ilyen nagyobb mértékben akkor is sor került volna, ha a privatizáció nem történik meg, mert évek óta halasztották azt az energiaár-emelést, azt a kompenzációt, amelyet meg kellett volna tenni. Az energiaszolgáltatók, az energiarendszerek kerültek volna veszélybe, ha azokat az intézkedéseket a kormány január 1-jétől nem teszi meg, amelyeket megtett.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me