DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR

Full text search

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR
DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvénytervezet 18. § (3) bekezdése a) pontjának elhagyását javasoltam, amit egyetlen bizottság sem támogatott, és az előterjesztő képviselője sem, ennek ellenére, kérem, engedjék meg, hogy elmondjam indokaimat.
A hegyközségi törvény meghozatalakor a cél az volt, hogy a szőlőtermesztés és a magyar bor eredetvédelme érdekében egy olyan szervezet jöjjön létre, amely önszabályozáson alapul, és így lehetővé teszi azt, hogy minden borvidék a maga sajátosságainak megfelelően alakítsa ki szervezetét. Minekutána ez a szervezet elkezdett működni, ez idáig terjedő működése alatt kiderült, hogy a törvény több helyen módosításra szorul, és a törvénytervezet ezeket, az eddig felmerült hiányosságokat igyekszik pótolni.
A törvénytervezettől véleményem szerint teljesen idegen, hogy ebben a törvényben az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt módosítsuk. Indokaim a következők. A jogszabály-módosítás ilyen formája összekeveri, összemossa a termelésszabályozást és a piacszabályozást. A hegyközségi törvény egyértelműen a termelésszabályozást és az erre létrejött szervezet működését írja le, a most benyújtott módosító javaslatok ennek tökéletesítését tűzik ki célul, és azt hiszem, sikerül is ezt megvalósítaniuk. Amennyiben a hegyközségeknek, a Hegyközségek Országos Tanácsának terméktanácsi funkciókat adunk, akkor ezzel az fog bekövetkezni, hogy a húsz borvidék képviselőiből álló terméktanácsnak nemcsak a bor előállítására vonatkozó szabályokat kell meghoznia, hanem a piac szabályozását is magára kellene vállalnia.
Ez alapvetően ellentétes azzal, aminek alapján a hegyközségi törvényt annak idején meghoztuk, ugyanis nemzetközi példákra hivatkozva akkor azt mondtuk, hogy a hegyközségi törvényt azért kell meghoznunk, hogy a termelésszabályozási funkciókat egy szervezet kezébe adjuk. Akkor senki nem akarta azt, hogy ugyanennek a szervezetnek a kezébe adjuk a piacszabályozást, mert a piacszabályozásra egy jól működő szervezet, a Szőlő és Bor Terméktanács most is működik. Ha most az eddigi, korábban felállási gondokkal küszködő, most már azokkal nagyjából bíró hegyközségek a most következendő feladatokkal fognak majd foglalkozni, ki fog derülni, hogy az eddig el nem ért célok, nevezetesen a regisztrálás és az eredetigazolásoknak a kiállítása olyan nagy feladatot ró számukra, hogy ez a szervezet képtelen lesz a piacszabályozást is ellátni.
Ezért kérem azt, hogy gondoljuk meg, ennek a törvénynek a keretében a hegyközségeknek piacszabályozási funkciókat is adjunk. Véleményem szerint a hegyközségi szervezet még a mostani módosításokat figyelembe véve is, ezeknek sikerességét figyelembe véve is képtelen lesz ellátni ezt a feladatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me