ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 9., 11., 20., 36., 41., 52., 53., 55., 56., 57., 64., 80., 81., 82., 86., 88. és 92. pontjaiban és a kiegészítő ajánlás 2., 4., 22., 24., 29., 30., 31., 35., 40. és 42. pontjaiban lévő javaslatok elfogadását.
(17.50)
Az MSZP-frakció külön szavazást kért az előterjesztő által támogatott ajánlás egymással összefüggő 87. és 91. pontjairól.
Most a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyűlés, a külön szavazásra kért indítványok kivételével.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 228 igen szavazattal, 68 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekről még a Házszabály alapján dönteni lehet. (Folyamatos zaj.)
Az ajánlás 5., 6., valamint a kiegészítő ajánlás 1. pontjaiban szereplő indítványok egymás mellett is elfogadható javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat 2. § (3) bekezdésében a törvény 3. § 4. pontja, az ösztöndíj fogalmának kiegészítésére.
Először Horn Gábor és Gaál Gyula javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 5. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 98 igen szavazattal, 176 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Most az ajánlás 6. pontjáról határozunk Bakonyi Tibor és Páva Zoltán javaslata alapján. A költségvetési és az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 253 igen szavazattal, 13 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Javaslom, hogy esetleg, most úgyis annyi váltás van az elnöki, alelnöki... - mondjuk, elnöknél nincs, de az alelnöki... (Derültség. - Közbeszólások az ellenzéki sorokból: De lesz! - Dr. Torgyán József: Májusban lesz, elnök úr!) meg a jegyzői tisztségekben, próbálják meg egyszer, tisztelt képviselőtársaim, hogy folyamatosan mondják, olvassák a szöveget, és közben lent háromszáz ember hangosan beszél! Nem kellemes érzés. (Általános zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! Most a kiegészítő ajánlás 1. pontját teszem fel szavazásra a kulturális bizottság indítványa szerint. A javaslatot a költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 101 igen szavazattal, 182 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 5. pontjában Lakatos András a törvényjavaslat 2. §-a új bekezdésében a törvény 3. § 18. pont b) alpontja felvezető szövegének módosítását javasolja. Ebben a mezőgazdasági őstermelő, valamint az őstermelői igazolvány fogalmát terjeszti elő. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 260 igen szavazattal, 55 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 7. pontjában Gaál Gyula a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény 7. §-át új ponttal kívánja kiegészíteni. Eszerint nem számít jövedelemnek a telefonkészülék határidőn túli bekötéséért fizetett kötbér összege. A bizottságok nem támogatják.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 9. pontjában Semjén Zsolt és képviselőtársai a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 35. §-a (1) bekezdése b) pontjának kiegészítését javasolják, miszerint a tagdíjfizetés szempontjából az egyházi nyugdíjalapokat is magánnyugdíjpénztárnak kell tekinteni. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés.
Elfogadja-e az Országgyűlés a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 97 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 22. pontjában Bauer Tamás és képviselőtársai a törvényjavaslat 14. §-a felvezető szövegének és ezzel összefüggésben a törvény 41. §-át megelőző címének és (1) bekezdésének kiegészítését javasolják. Ebben az összevont adóalap adóját csökkentő tényezőként szerepeltetik az egyházfenntartói járulék 30 százalékát is. A költségvetési és a gazdasági bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 115 igen szavazattal, 172 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 10. és az ajánlás 25. pontjaiban szereplő indítványokban Csizmár Gábor alternatív tartalmú javaslatokat terjeszt elő a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 41. § (4) bekezdése a) és b) pontjaiban a közcélú adomány kedvezménye korlátjának módosítására.
Először a kiegészítő ajánlás 10. pontjáról határozunk, amelyet a kulturális és az oktatási bizottság támogat, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 117 igen szavazattal, 168 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Ezért most az ajánlás 25. pontjáról határozunk, amelyet az oktatási bizottság támogat, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 119 igen szavazattal, 161 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 13. pontjában Puch László a törvényjavaslat 22. §-a új (1) bekezdésében a törvény 49/B § (5) bekezdésének módosításával azt kezdeményezi, hogy a vállalkozói bevételt növelje a tagdíj 50 százaléka, de ez adócsökkentő tényező is legyen. Tartalmi összefüggésre figyelemmel ezzel együtt határozunk a kiegészítő ajánlás 16. pontjában szereplő indítványról is. A javaslatokat a gazdasági és a költségvetési bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 289 igen szavazattal, 22 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 33. és a kiegészítő ajánlás 15. pontja alternatív javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat 22. § (1) bekezdésében a törvény 49/B § (6) bekezdés a) pontjának módosítására.
(18.00)
Az indítványok a vállalkozói bevételt csökkentő újabb elemet fogalmaznak meg.
Először az ajánlás 33. pontját teszem fel szavazásra Tokár István és képviselőtársa javaslata szerint, amelyet a gazdasági és az oktatási bizottság támogat, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 121 igen szavazattal, 184 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Most Pálfy István módosító javaslatáról határozunk a kiegészítő ajánlás 15. pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 119 igen szavazattal, 182 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 34. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 22. §-ában a törvény 49/B §-a (8) bekezdése a) pontjának módosításával azt javasolja, hogy a jövedelemből levonható a kiemelkedően közhasznú szervezetnek történő befizetés teljes összege. A gazdasági bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 67 igen szavazattal, 230 ellenszavazattal és 23 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 38. pontjában Filló Pál a törvényjavaslat 23. §-a (3) bekezdésében a törvény 50. §-ának (2) bekezdését új ponttal javasolja kiegészíteni, amely szerint a lakóingatlanok kezelése az egyéni vállalkozót átalányadózásra jogosítja. A foglalkoztatási bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 90 igen, 203 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 42. pontjában Bauer Tamás a törvényjavaslat 25. §-ának (2) bekezdésében a törvény 62. §-a (4) bekezdése a)-j) pontjainak módosítását javasolja. A rendelkezés az ingatlan átruházásából származó jövedelem megállapításának szabályait tartalmazza. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 82 igen szavazattal, 193 ellenszavazattal és 48 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el. (Elnökváltás. - Szórványos taps az MSZP padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Egyhangú taps!)
(Az elnöki széket dr. Áder János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelt Országgyűlés! Tisztázni kell, hogy a távozó vagy az érkező levezető elnöknek szól a taps. (Derültség. - Taps az MSZP padsoraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Folytatnánk a szavazást!
Az ajánlás 44. pontjában Orosz Sándor és képviselőtársai a törvényjavaslat 25. §-ának (2) bekezdésében a törvény 62. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni, amely szerint a 3 hektár nagyságú termőföld átruházásából származó jövedelem meghatározott feltételek esetén csökkenthető. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 111 igen szavazattal, 190 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 58. pontjában Dióssy László a törvényjavaslat új 36. §-ában a törvény 75. §-a (1) bekezdésének módosításával azt javasolja, hogy a társasház közös tulajdonának hasznosításából származó bevétel teljes egészében jövedelemnek számítson. A bizottságok nem támogatják.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 228 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 26. pontjában Lakatos András a törvényjavaslat új 37. §-ában a törvény 78/A §-a (1) bekezdésének módosításával az őstermelői igazolvány kiváltásához szükséges nyilatkozat kötelező elemeit terjeszti elő. A gazdasági és a mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 271 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 65. pontjában Donáth László a törvényjavaslat 39. §-a (2) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben hatályba léptető rendelkezést fogalmaz meg. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 213 nem ellenében, 38 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 62., valamint 68. pontjaiban szerepelő indítványok alternatív megoldást javasolnak az 1998. évi összevont adóalap adóját csökkentő tényező megfogalmazására.
Először Orosz Sándor és képviselőtársai javaslatát teszem fel szavazásra, amelyben a törvényjavaslat 39. §-át új bekezdésekkel javasolják kiegészíteni. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 87 igen szavazattal, 195 nem ellenében, 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most az ajánlás 62. pontjában szereplő indítványról határozunk, amelyben Sümeghy Csaba a törvényjavaslat új 39. §-ában a törvény 83. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 87 igen szavazattal, 210 nem ellenében, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(18.10)
A kiegészítő ajánlás 36. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 1. számú melléklete 4. pontjában a törvény 1. számú melléklete 4.7. pontjának módosítását javasolja. Lényege: a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezettől kapott tárgyjutalom ötezer forintos értékhatárig adómentes. A kulturális és az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 131 igen szavazattal, 170 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás tartalmilag összefüggő 87. és 91. pontjairól az MSZP-frakció külön szavazást kért. Ezekben Molnár Péter a törvényjavaslat mellékleteiben a törvény 3. és 11. melléklete egyes pontjainak módosítását javasolja a jellemzően előforduló költségek vonatkozásában. A javaslatokat a kormány és a bizottságok is támogatják.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 166 igen szavazattal, 125 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem: van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés. (Senki sem jelentkezik.) Nincs.
Tisztelt Országgyűlés! Az zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me