T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy először is megköszönjem a kérdést, amelyet a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviseletében feltett, mert valóban fontosnak ítéljük meg, hogy erről a kérdésről itt, a Ház körében is tájékoztassuk a lakosságot a lakóépület-felújítás kérdésköréről.
A kormány '96-ban jóváhagyta a lakáspolitikai koncepciót, amely többek között kiemelt figyelmet fordított a lakóépületek felújítására. A képviselő úr által is említett 105/1996-os kormányrendelet a 30 millió márka német hitel felhasználását és kamattámogatását szabályozza, mely az iparosított technológiájú épületek felújítására kedvező kondíciót biztosít. Eszerint a mindenkori piaci kamat kétharmadát a központi költségvetés vállalja magára a hitelfelvevőtől.
A kamattámogatás műszaki-technológiai feltételeit tárcánk dolgozta ki. Az energiatakarékosság érvényesítése érdekében az épületek jó hőszigetelőségét egyik feltételnek tekintjük; a fűtési rendszerek eredményességét ez alapvetően befolyásolja.
A képviselő úr által is hivatkozott kormányrendelet véleményünk szerint nem csak a teljes körű felújítást preferálja. A rendeletből származó kedvezményeket részmunkára is igénybe lehet venni, felhasználható a hitel egyrészt a hőszigetelés elvégzésére, másrészt a fűtési rendszerek felújítására, amennyiben az épület megfelel a hőtechnikai szabványoknak. A rendelet alapvető célkitűzése, hogy a felújítások tényleges megtakarítást eredményezzenek.
A hiteligénylések megkezdődtek, a hitelt folyósító kereskedelmi bankoknál a szerződések megkötése és a hiteligények elbírálása folyamatban van. A felvevők között elsősorban önkormányzatok, lakásszövetkezetek és ingatlankezelő vállalatok vannak.
A felújítási program és a hitelkihelyezések, -felhasználások kiértékelését még ebben az évben befejezzük. Az így szerzett tapasztalatokra építve tervezzük további javaslataink kidolgozását.
Magyarországon a közel 4 millió lakásból mintegy 500 ezer épült panelos technológiával. A felújítási hitelkeret ennek körülbelül egy százalékára, 4-5 ezer lakásra elegendő. Ezért a képviselő úr által javasolt kormányrendelet felülvizsgálatát, módosítását nem tartjuk időszerűnek, szükségesnek tartjuk azonban a további programok, javaslatok kidolgozását.
Képviselő úr kérdései között felveti a tárcák közötti együttműködés szükségességét. Tájékoztatnom kell képviselő urat, hogy e kérdés fontosságát a kormány már a múlt évben felismerte. Ennek érdekében a lakáspolitikai koncepció jóváhagyását követően létrejött az Országos Lakáspolitikai Tanács. A tanács vezetését a pénzügyminiszterre bízta a kormány - mint a lakásgazdálkodás kormányzati felelősére. A Lakáspolitikai Tanács szakértői testülete a lakástámogatási rendszer továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatokat előkészítette. A javaslat tartalmazza a lakásfelújítások normatív támogatási rendszerét is; a tanács soron következő ülésén az anyagot előreláthatóan megtárgyalják. Elfogadása és bevezetése esetén a lakásfelújítások számának növekedésével számolunk.
A kormány koncepciója szerint az épületfelújításokat a tulajdonosok, a települési önkormányzatok és az állam együttes tehervállalásával lehet elvégezni - és ebben egyetértünk képviselő úrral. E koncepcióban foglaltak is igazolják a tisztelt képviselő úr által felvetetteket, mely szerint az állam nem vonulhat ki e probléma megoldásából.
Mindezekhez nagymértékben hozzájárul az Országgyűlés által elfogadott (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) lakástakarék-pénztárak működésének megindulása.
Kérem tisztelt képviselő urat és az Országgyűlést, válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me