DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Azt kérdezi tőlem, hogy érzek-e bűntudatot ebben az ügyben. Nem érzek bűntudatot. Bűntudatot az érezzen, aki embertársaival szemben bűnt követett el. Viszont mint magyar állampolgár érzek lelkiismeret-furdalást. Ez annak a következménye, hogy mi megpróbálunk kárpótolni és dokumentumokat kérni olyan emberektől, akiket annak idején elhajtottak a Don-kanyarba, az aknamezőkre, Recskre vagy a Gulágokra, vagy az Andrássy út 60-ba; akik örültek, hogy a puszta életüket tudják menteni, s bizonyára nem arra gondoltak, hogy 50 év múlva milyen dokumentumokra lesz szükség egy kárpótlási törvény igazolására.
Kárpótolni bürokrácia és adminisztráció nélkül természetesen nem lehet - ez igaz. Tehát a hivatalnokok kérik a dokumentumot. Ezek a dokumentumok sokszor olyanok, amilyenek. Több tízezer ügy közül lehet vitatni, hogy egy-egy esetben kinek van igaza. A hivatal védi a maga álláspontját körömszakadtáig, a másik fél a bírósághoz fordul. Nemcsak most, korábban is előfordult, hogy a bíróság nem a hivatalnak adott igazat. A bíróság döntött: a hivatal álláspontját elutasította, és új eljárásra kötelezte. Ennek keretében a kérvényező azt, amit kért, megkapta.
Ismételten mondom: mérhetetlenül sajnálom mindazokat, akiket mi sohasem fogunk tudni tökéletesen kárpótolni és akiktől méltatlanul követelünk dokumentumokat, de be kell tartanunk egy törvényt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me