DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1997 májusában nyújtottam be önnek egy interpellációt egy özvegy érdekében. Az özvegy néhai férjét polgári személyként kényszermunkára hurcolták, és soha többet nem tért vissza a Szovjetunióból. Kárpótlás iránti igényt nyújtott be 1994 tavaszán, az úgynevezett póthatáridőben. Igen idős kora és egészségi állapota ellenére sem tudtam soronkívüliséget adni részére; amennyire lehetőségem volt, megtettem, ráírtam az aktára, adjanak helyt a kérelmének, ha szeptemberben elkezdődik a pótigények elbírálása.
(15.50)
Annak ellenére, hogy 1947-ben egy okirat alapján a magyar bíróság holtnak nyilvánította az özvegy férjét, mert polgári személyként a Szovjetunióba hurcolták, és onnan nem tért vissza; annak ellenére, hogy a társadalmi kollégium egyöntetűen kedvező véleményt adott, hogy az ügyben helyt adó határozatot kell hozni, a hivatal új vezetése a kérelmet elutasította. Az özvegy bírósághoz fordult.
Több ízben kértem miniszter urat, az özvegy idős kora és a tények alapján szíveskedjenek kedvező határozatot hozni. Ez nem történt meg. Interpelláltam az Országgyűléshez. Bíztam abban, hogy azok a képviselőtársaim, akik most is figyelnek, pártatlanok lesznek, és ebben az ügyben az igazság oldalán fognak állni.
Nem így történt. A miniszter úr válasza dölyfös, arrogáns és szakmailag elfogadhatatlan volt. A kormánypárti többség ezt elfogadta.
A Magyar Köztársaság bírósága azonban helyt adott az özvegy keresetének, s megállapította, hogy jogosult nyugdíj-kiegészítésre, jogosult kárpótlásra, és jogosult hadigondozási díjra - korábban nemzetgondozási díjra.
Fentiek alapján kérdezem miniszter urat, érez-e bűntudatot ön, vagy akár éreznek-e kormánypárti képviselőtársaim, hogy tehettek volna jót, tehettek volna tisztességeset - és nem tették meg. Tudomásom szerint azt az ügyintézőt vonták felelősségre, miniszter úr, aki a kedvezőtlen határozatot hozta, nem pedig azokat, akik fenntartották ezt a határozatot, vagy aki a miniszter úr számára írta azt a választ.
Kérdezem ezért öntől azt is, történt-e felelősségre vonás az ügyben, megkövették-e az özvegyet. Igen várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me