DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnöknő. Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági bizottság 1997. május 14-ei ülésén megvitatta a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló T/4278. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a Házszabály alapján az alábbi általános vitát előkészítő ajánlást nyújtja be.
A bizottság a törvényjavaslatot 18 igen és 2 nem szavazattal általános vitára ajánlja, bár az alkalmasságot illetően súlyos aggályok is felmerültek. A bizottság úgy határozott, hogy a törvényjavaslat jobbítása érdekében eseti munkacsoportot hoz létre a módosító javaslatok kimunkálására. A munkacsoport feladata - az előterjesztő képviselőjével együttműködve - az érdekeltek számára hasznos, precíz törvény előkészítése.
Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy most néhány gondolattal megvilágítsam, milyen aggályok vannak a mögött a 18 igen szavazat mögött.
Pártállásra tekintet nélkül a bizottság tagjai súlyosan kifogásolták azt a tényt, hogy ez a törvényjavaslat szerkezetileg egyáltalán nem egységes, kis keserű túlzással illetve: csak a tűzőgépkapocs tartja egyben ezt a törvényjavaslatot. Több tárca külön-külön fogalmazványainak laza egybegyúrása ez tulajdonképpen. Szerkezetileg, kodifikációs munkát illetően sem kifogástalan. Vélhetőleg ez összefüggésben van a bizottság álláspontja szerint azzal, hogy számos olyan törvényt elfogadott a Ház a természetvédelemről, környezetvédelemről, vadgazdálkodásról, halászatról, hegyközségről, amelyekben őrszolgálatot szabályoznak ezek a külön törvények. Ráadásul ebben a törvényben sem egységes a szabályozás. Mint mondtam, tulajdonképpen csak egymás mellé tett igen különböző dolgokról van szó. Sem a felügyelet, sem az együttműködés, sem a vizsgáztatás kérdése nincsen összhangban a különböző őrszolgálatokat illetően.
A bizottság álláspontja szerint egy nagyon alapos, nagyon összefogott módosítóindítvány-csomagra van szükség ahhoz, hogy ez a törvény használhatóvá váljon. A bizottság tagjai azt is kifejezték, hogy nem volna-e jobb visszaadni és újbóli előterjesztést kérni a kormánytól. Mindössze azért döntött a többség úgy, hogy általános vitára ajánlani fogja ezt a törvényt, mert úgy gondoltuk, hogy hamarabb születhet meg egy használható törvény ezzel a módszerrel, ha a bizottság tagjai is segítenek ebben egy összehangolt módosítóindítvány-csomaggal.
Aggályosnak tartjuk azt, hogy nagyon sok feladatot testál ez a törvénytervezet az FM-hivatalokra, azokra az FM-hivatalokra, amelyek rendkívül kis létszámmal és időnként létükben veszélyeztetetten működnek, és egyre több jogosítványt adunk ezekkel a törvényekkel a földművelésügyi hivataloknak. Javasolja éppen ezért a bizottság, hogy a Földművelésügyi Minisztérium tegye meg azokat a szükséges felügyeleti intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezek a megyei hivatalok el tudják ezt a feladatot végezni.
Fontosnak tartja a bizottság, hogy a 30. § (7) bekezdésében foglalt felhatalmazás teremtse meg valóban a végrehajtás pénzügyi feltételeit, mert azt mint egy óhajt kifejezni, hogy 50 százalékos állami támogatással jár ez, az önmagában - rossz tapasztalataink szerint - nem jelent semmit. Nem jelent semmit, mert azt a pénzt meg is kell majd szerezni. Volt már rá példa, hogy évekbe telt; tehát határidővel és nagyon pontosan a költségvetésbe illesztve várja el a bizottság, hogy ez a pénzügyi háttér valóban meglegyen.
Abszolút hiányosnak és alkalmatlannak tartja a bizottság a mezőőrök feladatait, jogosítványát összefoglaló 23. § (1) bekezdést is. Gyakorlatilag egy illúziót törvényesítünk, ha az úgy kerül elfogadásra, egyszerűen azért, mert alkalmatlan eszközökkel a mezőőr nem lesz képes azt a feladatot betölteni, amit a törvény neki szán.
Ezt fogalmazta meg a bizottság többsége akkor, amikor azt mondjuk, hogy aggályaink vannak ezzel a törvénnyel, és kérjük az érintett tárcákat, hogy legyenek segítségére a bizottságnak abban, hogy be tudjuk fejezni ezt a törvényt vagy egységes egésszé tudjuk módosítóindítvány-csomagokkal készíteni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me