MIKLÓS LÁSZLÓ

Full text search

MIKLÓS LÁSZLÓ
MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr! A Szász Domokos által citált kapcsolódó módosító javaslatnak az egyik szerzője vagyok, így most igyekszem megvilágítani a kérdés másik oldalát.
Szász Domokos azt mondja, hogy az az alapvető problémája, hogy nem elég liberális a szabály, amennyiben korlátozott számú piaci szereplőnek engedi meg a kereskedelmi adóraktározást. Ez nevezetesen ma a Mol és a Kőolaj-készletezési Szövetség, azt hiszem, öt vagy hat tárolótelepe. Ezeken a tárolótelepeken nem 50 ezer köbmétert, hanem lényegesen nagyobb mennyiséget lehet tárolni, tehát fizikailag rendelkezésre áll ez a tárolótelep arra a célra, amit ez az indítvány - mármint a kormány és a kormány javaslata - megcélzott, nevezetesen az adómentes tárolási lehetőségre.
(23.40)
Azonban itt hadd nyúljunk vissza ahhoz, amit az államtitkár úr az expozéban elmondott, amit a vitában kormánypárti oldalról végig mondtunk, illetve a mai helyzethez. Azt mondtuk, hogy a jövedékiadó-törvény önmagában a mai helyzethez képest nem nyújt új lehetőséget, többletlehetőséget, pusztán újrakodifikálja ma a fogyasztásiadó-törvényben és a jövedéki törvényben lévő szabályokat egy egységes szerkezetbe. És ezzel az adóraktári konstrukcióval egy európai jogharmonizációs lépést is teszünk, hogy ebből a konstrukcióból az Európai Unióban szokásos eljárások, kereskedelmi gyakorlat is kialakulhasson.
Nézzük, mi a mai helyzet! Ma az a helyzet, hogy senki nem tárolhat adómentesen; a multinacionális cégeknek ma az importnál a határon meg kell fizetniük az adót. Ilyen értelemben tehát azt mondhatjuk, hogy a finomítók versenyében az import annyiban hátrányban van, amennyiben vámkezelés után 15 napig lehet halasztott vámfizetést szerezni, és utána pedig az adót meg kell fizetni. Ez a mai helyzet.
Illetve van egy másik eleme, amit ki akarunk irtani, hogy 1000 köbméteres tárolóban folyik a pancsolás. Tehát ha azt mondjuk, hogy nem lépünk tovább a mai helyzetből, akkor nincs semmi probléma: még deklarálni se kellett volna. Ez a kapcsolódó módosító javaslat deklarálja azt, hogy lesz kereskedelmi adóraktár, szemben a korábbi módosító indítványunkkal, amit visszavontunk, amely ezt a lehetőséget eleve megszüntette volna, hiszen a kormány deklarált célkitűzésével nem fért volna össze. Így 1999-től - igaz, hogy magas belépési korláttal - ezzel az öt-hat tárolóval ez a rendszer nagyjából működésbe léphet.
Van ennek egy olyan oldala is, hogy ha ilyen adóraktár van - és elég sok van -, akkor ez meglehetősen sok pénzügyőrt köt le, hiszen ezekben az adóraktárakban azért meglehetősen szoros felügyeletet kell biztosítani. Van-e erre elég képzett pénzügyőr? Nincs! Itt figyelembe kell venni azt, hogy nemcsak ásványolaj van, hanem van szeszes ital, de ezt meghaladóan egy olyan termékkör is, ami korábban nem volt benne: a pezsgő, az úgynevezett köztes termékek, a vermutgyártás, amely újabb pénzügyőri kapacitást köt le. Ha pedig azt akarjuk, hogy ez a magas adótartalmú termékkör, ha nem is kifogástalan, de legalább rendes hatósági ellenőrzés alatt álljon, akkor igenis tekintetbe kell venni a piaci szereplők számát.
De még egy gondolatra visszatérhetek, ahhoz, hogy akkor ne 50 ezer legyen, ne is 10 ezer, hanem menjünk vissza a mai 1000-re. Végül is valahol meg kell húzni a határt; ha azt a fajta - most nem szívesen használom azt a szót, hogy - liberális gondolatmenetet visszük ezen végig, hogy ne korlátozzuk a piaci szereplők számát, és legyen szabad a verseny, akkor vissza kell állítani a mai helyzetet; és akkor 1000 köbméteres tárolóval bárki beléphet ebbe. Tehát valahol meg kell húzni a határt. Most nem 10 ezerben, nem 1000-ben, hanem 50 ezerben húzza meg ez a kapcsolódó módosító javaslat a belépési korlátot, amely nem zárja ki azt, ahogy ez a rendszer üzembe lép, ahogy biztonságosan működik, és ahogy képzett pénzügyőrökkel lehet a rendszert felügyelni, ez csökkenjen akár 35-re, 20-ra, végső soron akár 10 ezerre is!
Tehát egy mondat a végére: ez nem elvi kizárása egyszer s mindenkorra annak a lehetőségnek, amit Szász Domokos képviselő úr kíván, pusztán az első évben egy magas kívánalom és követelmény deklarálása. A későbbi években bizonyosan lehetőség lesz arra, hogy a hatósági felügyelet rendszerének kiépülése után ez a kereskedelmi korlát csökkenjen. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me