CSIGE JÓZSEF

Full text search

CSIGE JÓZSEF
CSIGE JÓZSEF, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetését, és 12:4 arányban úgy határozott, hogy azt általános vitára ajánlja, általános vitára alkalmasnak tartja.
Ez természetesen nem jelentette azt, hogy mindennel egyetértünk, mindent tökéletesnek tartunk. Én magam is elmondtam a bizottsági ülésen, hogy szeretném én látni azt a Pénzügyminisztériumot és azt a költségvetést, amire egyszer azt mondhatnám, hogy na, ez igen, ez az, amire gondoltam. Egyébként is ellentmondásosnak érzékeltük a költségvetés ágazati részeit, hiszen vannak olyan területek, amelyek viszonylag kedvezőbb, más területek pedig kedvezőtlenebb elbánásban részesültek. Úgy gondolom, hogy mindenekelőtt a tudomány és a felsőoktatás került ebben a költségvetésben kedvezőbb helyzetbe, és a sport, de különösen a közoktatás pozíciói nem javultak, sőt néhány helyen romlottak is.
A bizottság ülésein áttekintettük az ágazat legfontosabb kérdéseit; főleg kormánypárti képviselők végezték el ennek a költségvetési törvénytervezetnek szakmai, szakmapolitikai elemzését és kritikáját. Megállapítottuk, hogy a gazdasági stabilizáció sikeres előrehaladása lehetővé tette, hogy az oktatási törvény módosításával megteremtett feltételekhez igazodó, a megelőző második év nettó költségvetési ráfordításainak megfelelő, 80 százalékot meghaladó mértékű legyen a központi költségvetés oktatásügyi ráfordítása.
Kedvezően alakul a felsőoktatás támogatása, javult a tudomány és a kutatás költségvetési pozíciója is. Például az OTKA 35 százalékos növekedése, vagy az Akadémia támogatásának emelkedése épp olyan fontos, mint a Széchenyi-ösztöndíj után a fiatalabb felsőoktatási dolgozókra vonatkozó Bolyai-ösztöndíj. Ez nem azt jelenti, hogy minden bérgond megoldódott volna a felsőoktatásban, de azt igen, hogy jelentős előrelépés következik 1998-ban is.
Nagyon számottevő az is, hogy növekvő hallgatói létszám mellett 5 ezer forinttal emelkedett a hallgatói normatíva, s bevezetésre kerül a lakhatási támogatás, és az Esély Alapítvány 200 millió forintja is javítja a hallgatók ellátását. Új elem a költségvetésben a gyakorlóiskolák 300 millió forintos összegű normatív támogatása is. Folytatódik a lágymányosi beruházás is. Reméljük, hogy a világbanki fejlesztés hasonló aránya jut majd a vidéki egyetemekre, főiskolákra, az ottani fejlesztésre, mint amilyen arány most Budapestre jutott. A sportkiadások is növekednek és a közalapítványok feltételei is javulnak.
A közoktatásban elindult és elinduló változásokat az általunk elfogadott közoktatási törvény módosítása indította el. Ez azt jelenti, hogy biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá vált a finanszírozás. Ezek azonban alacsony értékek ahhoz, hogy megelégedettségre adnának okot.
(12.10)
Nem is vagyunk elégedettek, hiszen ez a 10,7 százaléknyi növekmény nem inflációkövető, s az önkormányzati részarány növekedése is csak segít valamelyest ezen a szerény növekedésen. Gondot jelent az is, hogy a fejkvótanövekmény egyenetlen, a kollégiumoknál kifejezetten alacsony. Még az sem ellensúlyozza ezt, hogy például a kéttannyelvű általános iskolai fejkvóta is megjelenik vagy az élelmezés támogatása növekszik.
Kifogásoltuk azt is, hogy a kiegészítő normatívák beolvadtak a fejkvótába, ezzel rontották az intézmények alkupozícióját az önkormányzatokkal. Beható vita folyt - igaz, elsősorban a kormánypárti képviselők között - a pedagógusbérezéssel kapcsolatban, és meglepett bennünket, hogy ez ügyben ellenzéki képviselőtársaink nem mutattak semmiféle érdeklődést. Vártam például, hogy alelnökünk - a Fidesz frakcióvezetője - majd, mint szokta nyilvánosság előtt, itt a bizottsági ülésen is; vagy vártam, hogy a Kisgazdapárt képviselői ugyancsak aktivitást mutatnak, de úgy látszik, nem közvetítette a tévé, nem volt aktivitás ebben az ügyben.
Pedig mi fontosnak tartjuk ezt a 16 százalékos növekményt, csak elégedetlenek vagyunk azzal, hogy ezen felül nem tudunk a pedagógusok többlet- és minőségi munkájára elegendő forrást biztosítani. Ezt ugyanis a 16 százalékból nem lehet, és véleményünk szerint nem szabad megvalósítani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Forrást kell találni, amely felhasználáskor lehet NAT-pótlék vagy a minőségi munka differenciált megbecsülésének eszköze, mozgóbér vagy akármi, de a többet és jobban dolgozóknak többet kell kapniuk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Országgyűlés! A többségi véleményt ennyiben kívántam ismertetni. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me