DR. HÁZAS JÓZSEF

Full text search

DR. HÁZAS JÓZSEF
DR. HÁZAS JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság is megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetéséről szóló T/4832. számú törvényjavaslatot, valamint az Állami Számvevőszék vizsgálatáról szóló jelentést. Az október 8-án megtartott ülésen a vitában részt vett a Pénzügyminisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium képviselője.
A költségvetés tárgyalása törvényben előírt, ezért az általános vitára való alkalmasság véleményezésekor a bizottság formai követelmények helyett a tartalmi kérdésekkel foglalkozott, kiemelten a költségvetés környezetvédelmet és területfejlesztést érintő részeivel.
(11.00)
A bizottság egyetértett az előterjesztő szándékával, amely szerint az 1998. évi költségvetésben ne enyhüljön a szabályozás szigora. Az Állami Számvevőszék véleménye is ezt erősítette meg.
A bizottság pozitívan értékelte azt a tényt, hogy a tervezet időben került a parlament elé, lehetővé téve a képviselőknek, hogy alaposabban foglalkozzanak a részletekkel, minimálissá téve az Országgyűlés formális jóváhagyó szerepét.
A környezetvédelmi bizottság tevékenységét érintő körben több törvény és országgyűlési határozat született az utóbbi években, amelyeknek komoly, költségvetést befolyásoló következményei vannak. Az előterjesztés magyarázó részében ugyan több hivatkozás történik ezekre a törvényekre, de bizottságunk nem tartja kielégítőnek és a képviselők számára eléggé informatívnak az indoklásokat; például a Központi Környezetvédelmi Alapnak - mint nagyon jelentős összegeket tartalmazó elkülönített állami pénzalapnak - a változtatásáról, amelyről a 14., 15., 16. és 17. számú mellékletek szólnak. Célszerű lett volna, ha a szövegben utalás történik arra, hogy a jelzett módosítás csak valorizációs célból történik.
Bizottságunk igényli, hogy a költségvetési vita során bővebb információkat szerezhessen a kompetenciájába tartozó fejezetek javaslatainak az értékeléséhez, ezért felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy a környezetvédelem pénzügyi forrásairól összefoglaló anyagot készítsen a képviselők részére. Ezzel érdemibbé válik részvételünk a vitában. Köszönetünket fejezzük ki a minisztérium illetékeseinek, hogy az összefoglalót példás gyorsasággal elkészítették és eljuttatták hozzánk. Az általános vitára való alkalmasság elbírálásakor még nem ismert összefüggéseket a plenáris tárgyalás során már fel tudják használni a bizottság tagjai.
Lényegesnek tartjuk, hogy az említett új törvények által meghatározott tevékenységek pénzügyi forrásai rendelkezésre állanak-e, és megfelelő ütemezéssel a későbbiekben valós arányok határozhatók-e meg. Ma még ugyanis a tervezés főleg becslésekre alapozott az új törvényekben és országgyűlési határozatokban szereplő feladatok esetében.
Kiemelten a területfejlesztési törvény és a nemzeti környezetvédelmi programból adódó feladatok feltételeinek biztosítását tartjuk elégtelennek. Az Állami Számvevőszék vizsgálata is megállapítja, hogy ugyan a szakmai feladatok felmérése megtörtént, a szükségletek ismertek, de a megvalósításukhoz szükséges pénzügyi források egyetlen területen sem állnak maradéktalanul rendelkezésre.
Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság részletesebben foglalkozott a Központi Környezetvédelmi Alap felhasználásával. Az előző évi költségvetési vitában már hangot adtunk annak, hogy a zárolt rész felhasználásának ütemezésével nem értünk egyet. Az akkori módosító javaslatunk eredménytelen volt.
Szükségesnek tartjuk a célok és a feladatok meghatározását, amelyeket az 1998-as költségvetés során meg kell valósítani.
Az előző évi pénzmaradvány sorsát és felhasználásának módját is egyértelműbben kellene meghatározni.
A vita során a címzett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és céltámogatások rendszere és az önkormányzatok kapcsolata is szóba került. Az alapokból elnyerhető támogatások és a tervezhetőség szempontjai lényegesen befolyásolják az önkormányzati költségvetéseket, ezen belül a fejlesztéseket.
A bizottság megnyugtatónak tartja, hogy a települési szilárdhulladék-lerakó, valamint a szennyvíz- és folyékonyhulladék-tisztítótelep a prioritások megállapítása során ismét kiemelt helyen szerepel.
Fontosnak tartjuk, és a költségvetési vita során évenként elmondjuk, hogy javuljon a koordináció a céltámogatási rendszer és az elkülönített alapok rendszere között. Örvendetes tény, hogy ebben a körben megjelentek a területfejlesztési tanácsok, amelyek a decentralizációs elvek alapján hatékonyabban tudják az összhangot javítani. Az önkormányzati saját erő megteremtésével, a területi fejlettségi különbségek mérséklésével segíthetnek az elmaradott térségek kistelepülésein működő önkormányzatoknak.
Bizottságunk véleménye szerint a helyes célok és a biztató kezdeményezések ellenére még nagyon rosszak az arányok a decentralizáltan felhasználható források és a központi elosztásban megjelenő pénzek között. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Véleményünk szerint hatékonyabb lenne a bizottsági munka, ha a költségvetés tervezési fázisában nagyobb szerepet kapnának a képviselők. Az általunk gondozott néhány törvény előkészítése során szerzett (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tapasztalataink bizonyítják, hogy jelentősen csökkenthető a módosító indítványok száma, amelyeket sokszor szakmai (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) lobbyk megkeresése alapján nyújtunk be - néha félinformációk alapján -, ha a tervezés során már megismerkedhetünk a területünket illető részletekkel.
A ciklus utolsó költségvetésének tárgyalásakor már lassan kialakul az a módszer, amelynek alapján érdemi vitában tudjuk megtárgyalni a törvényjavaslatot. Bizottságunkat ebben nagymértékben segíti az ágazati kiegészítő anyag, amely a környezetvédelemmel, természetvédelemmel, területfejlesztéssel, infrastruktúrával, építésüggyel, műemlékvédelemmel, valamint a turizmussal foglalkozó részeket tartalmazza.
Ezen témák költségvetései kapcsolatait külön-külön megtárgyalja a környezetvédelmi bizottság. A tárgyalás során megvitatja az egyes szakmai törvényekben és országgyűlési határozatokban szereplő költségvetési kihatású elhatározások érvényesülését.
Az elmondottak alapján bizottságunk állást foglalt az általános vitára való alkalmasságról, és 11 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett támogatta az előterjesztést.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me