DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, hogy kérdésére válaszoljak, be kell-e zárni a dudari bányát, a válaszom sajnálattal az, hogy alighanem igen, és ha fölteszi a kérdést, miért, azért, mert a piacgazdaságnak vannak törvényszerűségei, és mert a tények nagyon makacs dolgok.
Ön nagyon szimpatikusan fölsorolta azokat a részadatokat, amelyek talán Dudar mellett szólhatnának, de azért engedjék meg, hogy válaszomban elmondjam, hogy a gazdaságtalan széntermelés leépítése Magyarországon, mint a világ oly sok országában, nagyon komoly feszültségeket okozott. A magyar szénbányászatban '65-ben 104 ezer ember dolgozott, ezt a létszámot mára már 20 ezer alá kellett csökkenteni.
A magyar kormányok 1990 után foglalkoztatási és szociális okokból olyan szerkezetátalakítási programot hagytak jóvá, amelyet a szénbányász szakma javaslatai alapján a bányászszakszervezet képviselői is elfogadtak. Ezt a megállapodást a kormány mindeddig maradéktalanul betartotta. A dudari bánya - a képviselő urak által fölsorolt más bányákkal együtt - azok között volt, amelyeket ezen megállapodás szerint már '93-ban, majd egy meghosszabbítás után '95-ben be kellett volna zárni. A többi bánya bezárása már megtörtént.
Természetes, hogy addig, amíg a fenntartásukra megállapodás szólt, megállapodás született meghatározott átvételi mennyiségre. Ilyen megállapodást, mint amit '92-ben kötöttek, ma már a jelentősen megváltozott körülmények között nem lehetne kötni. Ma már nem volna olyan megállapodás, ahol a szén vásárlóinak előírnánk, hogy átvegye, és azt is előírnánk, hogy milyen áron vegye át a szenet. Sőt arról is tájékoztatnom kell a képviselő urat, hogy a privatizált erőművek természetszerűen a legolcsóbb szén beszerzésében érdekeltek.
A dudari bánya problémáját az okozza, hogy a Dunántúlon tartósan túlkínálat van energetikai szénből. Ezért a bánya ezt nem tudja eladni, az energetikai szén piaca nélkül pedig a bánya gazdasági szempontból ellehetetlenül. Abban az esetben, ha a dudari bánya szenét például a vértesi erőmű, akár állami beavatkozás alapján, átvenné, akkor saját bányájának a termelését kellene visszafognia, amely összességében a villamosenergia-termelési költségeket, és így a lakosság terheit is emelné. A Dunántúlról pedig a tiszai erőműbe való átszállítás a költségek miatt egyszerűen nem gazdaságos.
Az eddigi, a piacgazdasággal összeegyeztethetetlen kényszerintézkedések, amelyeket az állam tulajdonosi jogon hozott annak érdekében, hogy az erőművek megvásárolják a dudari bánya szenét, már eddig is több mint 600 millió forint többletköltséget okoztak a villamosenergia-termelésben. Ez pedig összeegyeztethetetlen a piacgazdaság alaptörvényeivel, az adófizetők pénzéből - mint ahogy Horn Gyula miniszterelnök úr is válaszolta a dudariak petíciójára - tartósan veszteséges üzemek termelését nem lehet fönntartani.
A kormány újabb megállapodások létrehozásával vagy régebbiek módosításával nem kíván és nem tud az erőművek esetében beavatkozni. A bányabezárás ebben az évben a dolgozók döntő többségének még munkát ad, a jövő év elejétől pedig a vértesi erőmű márkushegyi bányaüzemében várják a bányászokat az ott dolgozó külföldiek helyett.
Végezetül szeretném tájékoztatni a képviselő urakat arról, hogy dr. Schalkhammer Antal képviselő úr, a BDSZ elnöke kérésére a minisztérium áttekinti Magyarország hosszú távú szénpolitikáját, ezen belül is a hazai szénbányák jövőjét.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me