DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Valóban így igaz, ahogy ön is előadta: egy nagyvonalú törvényi szabályozás egyes önkormányzatokat arra sarkallt, hogy egy kicsit talán lazábban kezeljék a költségtakarékosságot, illetve tiszteletdíjakat is állapítsanak meg a földkiadó bizottság tagjainak. Szemléletes példa, hogy önkormányzatonként több millió forintos különbségek jelentkeznek ugyanazon területre és ugyanolyan kiadott földlétszámra (Sic!) vonatkozóan.
Az Alkotmánybíróság a 49/1997. állásfoglalásában, határozatában megállapította, hogy a működési költségek mértékére vonatkozó szabályozás nem alkotmányellenes, tehát fenntartotta azt az állapotot, amelyet a korábbi kormányrendelet még 1994 májusában meghatározott, nevezetesen 35 forintot hektáronként, illetve 250 forintot a kiadott határozatok számát tekintve.
A Kárpótlási Hivatal az önkormányzatoknak ez idáig 300 millió 700 ezer forintot fizetett ki, ugyanis 1997. február 28-át követően már nincs mód újabb költségelszámolásra, hisz a korábbi szabályozás negyedévenkénti bontást írt elő, és '97. január 1-jétől ez a feladat - azon községek vonatkozásában, ahol a földkiadás nem fejeződött be - már átkerült az FM-hivatalokhoz, amelyek az állami, központi költségvetés terhére folytatják ezt a munkát.
Azt hiszem, hogy az ön morális fölvetése teljesen jogos. Én is úgy gondolom, hogy ez a szabályzás nem volt kellően megalapozott, és egyes önkormányzatokat talán meg is téveszthetett, utólagos pénzügyi forrást azonban erre jelen pillanatban biztosítani nem tudunk. Ha a költségvetés vonatkozásában az Országgyűlés úgy határozna, hogy elkülönít bizonyos pénzügyi keretet ezen önkormányzatoknak az indokolt költségekre, akkor ezt tudomásul vesszük, egyébként jogilag nincs rá mód, hogy ezt utólag kifizethessük. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me