DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos a sajtó- és lapértesülések nem mindig tündökölnek a pontosság és a megbízhatóság erényével. Éppen ezért köszönöm, hogy ezt a kérdést feltette, és ezáltal a nyilvánosság előtt is mód nyílik a reagálásra.
Ebben az esetben is az a helyzet, hogy természetesen nem voltak pontosak a lapértesülések, nem adta el senki az ingatlant. A kezemben van egy kivonat a képviselő-testület üléséről, amely formailag nem, de tartalmilag egyszerűen egy felhatalmazás a polgármester, illetőleg a vagyongazdálkodási bizottság részére, hogy tárgyaljon egy megfelelő céggel ennek az épületnek az eladásáról, kiürítéséről, szálloda céljára történő hasznosításáról. Nem történt még meg ehhez a Műemlékvédelmi Hivatal jóváhagyásának a beszerzése, a dolognak ebben a fázisában ez még nem is volt követelmény.
Ugyanakkor az épület a Műemlékvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint az önkormányzat tulajdonába a vagyonátadói bizottság határozatával került, és ennek egyik kikötése volt, hogy az épület építészeti értékeire tekintettel a lakások, irodák, üzletek, közintézmények egyenkénti elidegenítése nem lehetséges, az társasházzá nem alakítható. Arról van ugyanis szó, hogy többszöri lakásleválasztásokkal, intézmények erőltetett elhelyezésével a belső térkapcsolatokat és építészeti értékeket szinte teljes mértékben megsemmisítették, a vagyonátadási határozat ezek helyreállítására fogalmaz meg igényt. Ez a feltétele annak, hogy az épület privatizálható legyen. '93-ban egyszer már volt szó erről a kérdésről. Akkor egy előzetes megkereséssel a Műemlékvédelmi Hivatalhoz fordultak, amely legalábbis előzetesen nem zárkózott el az elől, tehát lehetségesnek tartotta az ilyen célú hasznosítást és az ilyen módon történő helyreállítást.
Ami a balettintézet zavartalan működését illeti: azt kell mondanom, hogy jelen pillanatban nem biztosítható a zavarmentes működése. Lehet, hogy szemre az épület jó állapotban van, belül azonban rossz állapotú, aládúcolt, miegymás, ugyanakkor a balettintézet meglehetősen nagy összegű bérleti díjat kénytelen fizetni érte, tehát jelen pillanatban nem igazán szerencsés a balettintézet itteni elhelyezése.
A határozat külön kitér arra, hogy az épület kiürítéséről hat hónapon belül megállapodásra kell jutni a balettintézettel, ellenkező esetben a megállapodás, pontosabban a felhatalmazás érvényét veszítheti. A polgármester úr írásban tudatta a miniszter úrral, hogy természetesen - ahogyan a korábbi kísérlet során is - most is be kívánja vonni a Művelődési Minisztérium képviselőjét is a balettintézet elhelyezésével kapcsolatos, a balettintézet és az elhelyező cég közötti tárgyalásokba.
Végezetül azt kell mondjam, hogy - ingatlanügynök persze nem vagyok, tehát nem tudom, hogy milyen a reális négyzetméterenkénti ár; hogyha lakottan vásárolnak meg egy ingatlant, annak a felújítási költsége, a Műemlékvédelmi Hivatal igényeivel összhangban történő átalakítási költsége, továbbá a kiköltöztetés teljes költsége, mind az új ingatlanok megvásárlása, mind pedig az átköltöztetés fizikai lebonyolításának a költsége a vállalkozót terhelik - nem vagyok biztos benne, hogy irreális az ön által említett ár. Ha mégis az, akkor - minthogy az önkormányzat a tulajdonos, s az önkormányzat a választóinak tartozik felelősséggel - a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnak vagy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak e tekintetben semmilyen hatásköre nincsen.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me