DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt évben nagy vita bontakozott ki a személyi jövedelemadó 1 százalékáról szóló törvénytervezetről, itt az Országgyűlésben is, amikor tárgyaltuk a törvényt és a sajtó nyilvánossága előtt is. A kormánykoalíció pártjainak a szándéka egyértelmű és világos volt: lehetővé tenni az állampolgároknak, hogy saját maguk döntsenek személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról, eldöntsék, melyik az az általuk fontosnak tartott közösségi cél, amelyre ezt az összeget felajánlják. Ekkoriban a vita igazából kétfelé ágazott, egyrészt tartalmi, másrészt formai kérdésekről szólt. A tartalmi kérdések között kitüntetetten az szerepelt, hogy melyik legyen az a kör, amelyre a kedvezmény kiterjed, s ezen belül is az, hogy ez kiterjedjen-e az egyházakra, illetve az egyházak által fenntartott karitatív szervezetekre. A formai kérdés pedig arról szólt, hogy milyen eljárási móddal, milyen eljárási szabályok alapján döntsenek erről az állampolgárok, illetve hogyan jussanak hozzá ehhez a szervezetek.
Megnyugtatom képviselőtársaimat, nem akarom megismételni az akkori vitát - persze lehet, hogy nem lenne tanulság nélküli felidézni, mondjuk, a Kisgazdapárt akkoriban igen merevnek tűnő álláspontját, amelyet Torgyán József mondott el vezérszónoklatában; kicsit etatistának tűnt, hogy ez nem az állampolgárok dolga, ezt az államnak kell elrendeznie.
Amiért én napirend előtti hozzászólást kértem ebben a témában: az elmúlt időszakban ismét a közfigyelem középpontjába került ez a kérdés, hiszen szeptember 30-áig kellett bejelenteniük a szervezeteknek az APEH-nél, hogy igénylik, igényt tartanak erre az összegre, és ez idő tájt kerültek nyilvánosságra a konkrét adatok is, amelyek szerint 1 millió 286 ezer adózó döntött a személyi jövedelemadó 1 százalékáról, 15 839 kedvezményezett szervezetnek összesen 1 milliárd 971 millió forintot ajánlottak fel. Fel lehet tenni tehát a kérdést, hogy sok ez az összeg vagy kevés.
Akik azt mondják, hogy kevés ez az összeg, általában azzal érvelnek: az adózó állampolgárok közül mindössze minden harmadik döntött arról, hogy felajánlja a személyi jövedelemadó 1 százalékát, másrészről pedig, hogy a költségvetésben tervezett 3,6 milliárd helyett kevesebb mint 2 milliárd forintról döntöttek az állampolgárok. Én azonban azt gondolom, hogy érdemes megnézni a mikrokörnyezetet is, hogy hogyan hatott ez a törvény egy-egy közösségre, hiszen az APEH összesítő adatai mögött bizony elbújnak ezek a tények.
Megmondom őszintén, a saját környezetemben kutattam az után, hogy az egyes szervezetek milyen nagyságrendű támogatáshoz jutottak a törvény alapján, és azt tapasztaltam, hogy azok a szervezetek, amelyeknek a közhasznúsága az állampolgárok számára nyilvánvaló volt, illetve azok a szervezetek, amelyek közel vannak az emberekhez, sikeresen mozgósítottak a törvény alapján, és sikeresen agitálták az állampolgárokat, hogy ajánlják fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. Megmondom őszintén, örülök annak, hogy iskolák, óvodák, kollégiumok, fogyatékos gyerekeket, időseket segítő alapítványok, egyesületek kaptak - számukra jelentős összegű - támogatást.
Hadd mondjak néhány konkrét példát! Somogy megyében például 563 szervezet összesen 35,2 millió forint támogatáshoz jutott, és ez ebben a térségben igen is soknak tekinthető. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium alapítványa 580 ezer forintot kapott támogatásként, amit ezután majd számítógépre, kirándulásra, a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltésére fordítanak. Vagy például ott van a fonyódi kollégium, ahol 200 ezer forinttal segítik majd a szociálisan rászorult gyerekek étkeztetését. Vagy egy negyedik példa: Debrecenben több mint 4 ezer állampolgár ajánlotta fel - a tócoskertiek szervezése alapján - a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az uszodára, ami 2 millió 325 ezer forintot jelent.
Én tehát azt gondolom, ezek után a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy sok vagy kevés; a kérdés az, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy jövőre az állampolgárok még nagyobb hányada éljen ezzel a lehetőséggel. Azt gondolom, erre minden lehetőségünk meglesz, hiszen a kormány beterjesztette, és rövidesen tárgyalásra kerül a személyi jövedelemadó következő 1 százalékának ügye, amit majd az egyházak számára lehet felajánlani, illetve az eljárás egyszerűsítésével kapcsolatos javaslatokat is nyitottan fogadjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me