DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kezdeném azzal az egyetlen momentummal, amelyben egyetértek a Lányi Zsolt képviselő úr által elmondottakkal, ez természetesen a leglényegesebb az általa elmondottak közül. Jelesül az, hogy a pedagógusok alacsony bérezése immáron a közoktatási reform egészét veszélyezteti, tehát ebben a kérdésben valamit tenni kell. A kormány a közalkalmazotti törvény lehetőségeit szem előtt tartva megkísérelte, hogy a jövőre esedékes 16 százalékos közalkalmazotti béremelés olyan módon történjék meg, hogy a 16 százalékból 1 százaléknyi az adott iskolában mozgóbér formájában jelenjék meg, és ebből a minőségi munkát díjazhassa az iskola vezetője. Sajnos, az érdekegyeztetés során elvérzett ez a javaslat, úgyhogy egyelőre nem tudom, hogy mit lehet tenni ebben az ügyben.
Azonban azt szeretném megmondani, hogy ha a Lányi képviselő úr által jövőre eljövendölt kormány annyi szakértelemmel és annyi tájékozottsággal fog az iskola és a pedagógusok ügyéhez hozzányúlni, mint amennyiről Lányi képviselő úr itt az imént tanúbizonyságot tett, akkor bizony jaj a pedagógusoknak. (Zaj, felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban.)
A NAT hiányosságaira semmit nem lehet visszavezetni, képviselő úr, mert a NAT szerinti oktatás '98. szeptember 1-jén fog bevezetésre kerülni, ami azt jelenti, hogy még ha el is ismerném - amit nem teszek -, hogy a nemzeti alaptanterv rossz, a nemzeti alaptanterv rosszasága vagy hiányossága legfeljebb majd a '99-ben, 2000-ben felnövekvő generáció számára jelenthetne problémákat.
Hasonlóképpen a magasabb óraszám legkorábban ebben a tanévben érvényesült a pedagógusok esetében, tehát a magasabb óraszám nem lehet oka annak, hogyha a nemzetközi versenyeken a tanulók kevésbé jól teljesítenek, mint korábban. (Zaj. - Dr. Dobos Krisztina: Tájékozatlan vagy, már a tavalyiban is!)
Szeretném arról is felvilágosítani képviselő urat, hogy a tanterv készítése nem ugyanaz, mint a pedagógiai munka. A pedagógus valóban alkotó értelmiségi, ebből azonban nem következik az, hogy minden pedagógus vagy a pedagógusok többsége tud jó tantervet készíteni. A tantervírás egy más műfaj, mint a pedagógia, a jó pedagógus nem feltétlenül tud jó tantervet csinálni, aki jó tantervet tud írni, az nem feltétlenül jó pedagógus, tehát általában és jellemzően nem az és nem is az kell hogy legyen a helyzet, hogy a pedagógus maga írja meg a saját osztályára vonatkozó helyi tantervet.
Ami az iskola saját filozófiáját kifejezi, képviselő úr, az nem a helyi tanterv, hanem az iskola pedagógiai programja, amit az iskola elkészít, tehát ennek sincsen köze ahhoz, amit ön mondott.
Végezetül pedig: egyetlen önkormányzati vagy minisztériumi bürokrata sem szállja meg az iskolákat, kizárólag arról van szó, hogy a most készülőfélben lévő helyi tanterveket és pedagógiai programokat nem önkormányzati köztisztviselőkkel, nem minisztériumi köztisztviselőkkel, hanem pedagógiai szakértőkkel kell megvizsgáltatni, kizárólag a tekintetben, hogy az 1998. szeptember 1-jétől hatályos nemzeti alaptantervvel összhangban vannak-e. Mindössze ennyi tévedés és hiba volt abban, amit elmondott képviselő úr, úgyhogy szeretném, ha az a majdani új összetételű kormány, ami remélem, minél később köszönt el erre az országra, nem ennyi tévedéssel kezdene hozzá a közoktatás átalakításához.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me