LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mindig örömmel tölti el az embert, ha a sajtóból értesül, hogy kiváló tanulóink, kiváló gyermekeink különféle nemzetközi és hazai tanulmányi versenyeken nagyszerű eredményeket érnek el, erre rendkívül büszkék vagyunk.
(8.40)
De büszkék vagyunk azokra a pedagógusokra is, akik elősegítik, hogy ezek az eredmények megszülethessenek, mert a tehetséges gyermekhez tehetséges pedagógusok szükségesek, akik azt a tudásanyagot át tudják adni ezeknek a fiataloknak, hogy ilyen kitűnően szerepeljenek.
Sajnálatos módon az utóbbi időben negatív jelzések is érkeznek ugyanazon a sajtón keresztül, amelyek szerint problémák vannak az alapoktatással, problémák vannak a képzéssel, és visszaesett ez a tevékenység, tehát a pedagógiai munka bizonyos hiányosságokat szenved. Én ezzel kapcsolatban szeretnék egy-két dolgot felvetni.
A visszaesés oka elsősorban a NAT hiányosságaiban kereshető, amire ebben a rövid időben nincsen időm kitérni, de kereshető a pedagógusok túlterhelésében is. Ismert, hogy az oktatási törvényben most emelt óraszámokkal kell a pedagógusoknak oktatni, azonkívül a tanterv elkészítésében is részt vehetnek, mert bár a minisztérium adott ilyen paneltanterveket, de általában egy pedagógus, aki végeredményben egy alkotó értelmiségi, általában szereti ezt a saját ízlése szerint átszabni, hiszen minden iskolának, de minden osztálynak is külön filozófiája van, külön elképzelései vannak a pedagógusoknak, és szeretnék, ha ezek megvalósulhatnának, és ezt az ő tantervükbe beépíthetnék.
Ez rettentő sok munkát, pluszmunkát okoz a pedagógusoknak, de a legszörnyűbb az, amikor az illetékes bürokraták, részben az önkormányzattól, részben pedig a tisztelt minisztériumból megjelennek, és - tisztelet a kivételnek - nem kis számban nem segíteni jönnek a pedagógusnak, hanem kritizálni, a sok-sok hónap vagy hét alatt elvégzett munkáját lesöpörni, különböző okokra hivatkozni, és valószínűleg íróasztalféltés miatt különféle teljesen fölösleges dolgokkal terhelni a pedagógustársadalmat.
Ezek a hölgyek és urak, akikről az előbb szót emeltem, nagyrészt a gyakorló pedagógiában különösebb sikerélményeket nem értek el, és most az ellenőr szerepében, a hatalom szerepében tetszelegnek, és ezzel újabb problémákat és nehézségeket okoznak a pedagógustársadalomnak. Ha most belegondolunk, hogy a pedagógusaink a felsorolt oktatási problémákat és a felsorolt ellenőrzési és revizori problémákat úgy oldják meg, hogy mindezért szerencsés esetben 30-35 ezer bruttó forint illetményben részesülhetnek havonta, akkor azt mondom, hogy a pedagógusaink valóban az elkeseredés végső határán vannak.
Az az én kérésem, illetve a Kisgazdapárt kérése, hogy tartsanak ki a pedagógusok, hiszen a pedagógusok kezében van a jövő, az ifjúság oktatása, az ifjúság nevelése, és ezért ne adják fel, mert hatalmas a felelősségük. A pedagógusok felelősek a jövő nemzetért, a nemzet jövőjéért. Mindenesetre tartsanak ki, mert remélhető - és a Kisgazdapárt ebben reménykedik -, hogy jövőre egy új összetételű parlament és egy új összetételű kormány oda fog figyelni rájuk, fontosnak tartjuk az ő szerepüket, és megpróbálunk mindent elkövetni, hogy a helyzetükön mind erkölcsi, mind anyagi téren javítsunk. Addig kérjük, hogy várjanak, és neveljék az ifjúságot, ne engedjék, hogy a híres magyar oktatás, a híres magyar nevelési és etikai kérdések háttérbe szoruljanak amiatt, hogy jelen pillanatban, sajnos, a pedagógustársadalom igen jelentős része a létminimumon vagy az alatt él. Fenn kell tartani a hitüket, fenn kell tartani a hivatásérzésüket a jövő magyar nemzedék érdekében.
Köszönöm szépen a szíves türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me