POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Nos, az Alkotmánybíróság egyértelműen foglalt állást tegnap: sérelmet szenved kétszázezer polgár akarata abban az esetben, ha álkérdésekkel foglalkozik a parlament, még ha ezek az álkérdések a kormánytól származnak is. És sérelmet szenved kétszázezer polgár akarata abban az esetben is - és sajnos ez az, ami most, úgy látszik, előttünk van -, ha egyszerűen nem írják ki az ő kérdésüket.
Szeptember 16-a óta, mióta a Ház elnökéhez átadták az aláírásokat, törvénysértő gyakorlatot folytatott a kormány, pontosabban folytattak a kormánypártok. Hiszen egyértelmű az Alkotmánybíróság álláspontja, hogy le kellett volna állni a törvényjavaslat vitájával és a polgárok által benyújtott javaslatot kellett volna vitatni. Ma, amikor a kormány arra tesz javaslatot, hogy még egy hónap késedelem után is halasszuk tovább a földkérdés kiírását, akkor újabb alkotmánysértő útra téved. Nem egy álkérdéssel kívánja húzni az időt, hanem egyszerűen nem akarja kiírni a népszavazást.
Éppen ezért fogalmazta meg a Fidesz-Magyar Polgári Párt azt a javaslatát, amely szerintünk az egyetlen lehetséges és alkotmányos út. Nincs más választása ennek a parlamentnek - ha tiszteletben akarja tartani a polgárok akaratát, ha tisztelni akarja az alkotmányt és a demokrácia alapelveit -, mint az, hogy kiírja november 16-ára a népszavazást két kérdésben: az egyiket a NATO-csatlakozás érdekében, a másik kérdést pedig a hazai termelők védelmében az Alkotmánybíróság által egyedül állva hagyott kérdésről. Azt gondoljuk, ennek semmilyen jogi vagy házszabályi akadálya nincs. Ezt a javaslatunkat fogalmaztuk meg tegnap a rendkívüli házbizottsági ülésen, és ezt a javaslatunkat erősítem meg most önök előtt is:
Négyötöddel, kivételes eljárásban módosítsuk a hét nappal ezelőtt elfogadott és az Alkotmánybíróság által e tekintetben törvényellenesnek ítélt országgyűlési határozatot. Így megnyílik a lehetősége annak, hogy már ezen a héten döntsön a Ház egy újabb kérdés tekintetében a népszavazás kiírásáról, döntsön a köztársasági elnök úr a kérdések kiírásáról. Tehát november 16-án igenis lehet egy eredményes és sikeres népszavazást folytatni két kérdéséről: a NATO-ról és a földről.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me