TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON (SZDSZ): Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Ott folytatom, ahol Torgyán úr abbahagyta; nevezetesen: valóban igaz, hogy Magyarország nem rövid ideje a vergődés és a remény két egymással nehezen összehozható gondolatával küszködik. A tévedés, amit Torgyán képviselő úr elkövetett, hogy erről a kérdésről nem egy évvel ezelőtt, hanem két évvel ezelőtt volt szó, és ma egy egészen más állapotban beszélhetünk erről a két fogalomról.
Nevezetesen arról van szó, hogy a '96-os költségvetés előtt Kornai János ilyen címmel egy könyvet jelentetett meg, s valóban erre a könyvre az SZDSZ vezérszónoka, Pető Iván hivatkozott. Ez két évvel ezelőtt volt, és két évvel ezelőtt a restrikciók szigorú lépéseinek időszaka volt jellegzetes a magyar gazdasági életre, ma pedig egy egész más korszakban vagyunk, amikor ezek a restrikciós lépések meghozták a maguk gyümölcseit. Nem lehet azt mondani, hogy az a szó, hogy vergődés, ne lenne jellemző még ma is a magyar életre. Hiszen annak a furcsaságnak a jegyében élünk már hét vagy nyolc éve, hogy egy nagyon ígéretes politikai és gazdasági átalakulás a gazdasági teljesítmények visszaesésével járt, az izolált vasfüggönnyel körülvett piac megszűnt, és ez a magyar gazdaság teljesítőképességének nagy részét tönkretette. Ez egy olyan gazdasági visszaesést eredményezett, amit ilyen hosszú idő alatt sem tud a kialakuló hatékonyabb rendszer és politikailag, társadalmilag elfogadott pluralisztikus rendszer rendbe tenni.
A probléma, amivel Magyarország küzd, nem magyar probléma, hanem a szovjet birodalom összeomlásának valamennyi állampolgára - aki ezen a területen, ebben a régióban él - evvel a problémával kell hogy szembenézzen, és evvel a problémával küszködik. A visszaesés, amit megéltünk már - én sokszor mondtam, most újra meg kell ismételnem - nagyon jelentős, minden újkori történelmi gazdasági visszaesés mértékénél nagyobb. Ezért nem kell csodálkozni, hogy a remény és a vergődés együtt él.
A probléma, ami elmélyítette ezt, nyilvánvalóan nemcsak avval függ össze, hogy milyen nagy volt a visszaesés, amit elkerülhetetlenül meg kellett élnünk, hanem avval is, hogy az Antall-kormány túlzottan optimista volt akkor, amikor azt hitte, hogy a külföldi támogatások és a magyar állampolgárok problémamegoldó képessége olyan nagy lesz, hogy a 20 százalékos jövedelemtermelési csökkenéshez nem kell a jövedelmeknek is visszaesni hasonló mértékben. Az a különbség, hogy az Antall-kormány idejében a jövedelmek nem estek vissza a GDP mértékével, hozta létre azt, hogy '94 után egy újabb restrikciós periódust kellett elkezdeni, és igaz, hogy ez nagyon nagy áldozatokat követelt az országtól.
Ma túl vagyunk rajta, az ország adósságállománya olyan jelentősen csökkent, hogy az adósságterhek érezhetően visszaestek, és nem terhelik már olyan mértékben a magyar állampolgárokat, mint korábban. Képesek voltunk a közkiadásokat visszafogni, és evvel a jövedelem-újraelosztási arányok jelentősen csökkentek. Vitatható, hogy az így elért arány - hogy 50 százalék alá csökkent a költségvetés újraelosztó tevékenysége - elegendő mértékű-e. Valószínűleg nem, és ebben tovább kell haladni. De hogy ez közel 20 százalékponttal csökkent viszonylag rövid idő alatt, nemzetközi mértékben is egy kiemelkedő eredmény, amit a magyar kormány az elmúlt két-három évben elért.
(10.10)
Hasonló javulás van a fizetési mérleg vonatkozásában is, és ennek a bázisán tényleg arról beszélhetünk, hogy az a vergődés és remény, amely két évvel ezelőtt jellemezte az országot, ugyan folytatódik, de egy egészen más szakaszban van. Annak a reményében élünk, hogy megkezdődött a tartós növekedés az országban, és hogy ez a növekedés nemcsak a jelenlegi ütemet érheti el, hanem föl is gyorsulhat, elérheti azt a szintet, amely nélkül a társadalmi feszültségeket nem tudjuk kezelni.
Vannak azonban érzékeny pontok, ezt el kell ismerni. Vannak olyan pontok a gazdasági életben, amelyekkel a költségvetésnek foglalkozni kell, amelyeket még nem oldottunk meg. Ilyen az infláció, ilyen a beruházások viszonylag alacsony színvonala. Itt nemcsak abban kell gondolkodnunk, hogy '89 óta a társadalmi termelés és a beruházás csökken, hanem abban is, hogy már '89 előtt az amortizáció a legtöbb területen olyan alacsony színvonalon volt, hogy a tőkeállomány rendben tartására sem volt elegendő. Itt említésre került a vasút kérdése, de említhetem a közegészségügy kérdését is, ahol a tőkeállomány nagyon rossz állapotban van. De ez sajnos - és erre vissza fogok térni - a magyar vállalatoknak nem kis részére is jellemző.
Igaz az, hogy ma még nagyon kevés azon gazdasági struktúráknak, vállalatoknak a száma, amelyek már tényleg képesek voltak az új fizetőképes kereslethez alkalmazkodni. S a vállalatoknak nem kis része még vergődik a szó igaz értelmében. Igaz az is, hogy a gazdaságnak még túlzottan nagy része nem a legális keretek között működik, szürke- és feketegazdasági tevékenységet folytat, és ezen is változtatni kell.
Itt rögtön megjegyzem, hogy általában egyetértek, sőt, támogatom, sőt, követelem - és mi, szabaddemokraták követeljük -, hogy az államapparátus leépüljön, de ez nem vonatkozik például az APEH-re. Egy piacgazdaságban más típusú adóhivatalra és adóapparátusra van szükség, mint amilyet egy központi tervezésű gazdaság kialakított. Ezért az az érv, amit itt Torgyán úr elmondott, hogy milyen hibás, hogy az APEH növekszik, az alapjában véve téves. A feketegazdaság elleni fellépésnek vannak adminisztratív feladatai, és ehhez adminisztratív szakapparátust és képzett szakapparátust kell kialakítanunk.
Igaz az is, hogy vannak Magyarországon még válságrégiók és igaz az is, hogy még az általános színvonalhoz képest is rosszabb helyzetben levők és igaz az, hogy vannak olyan ágazatok, amelyeknek a visszaesése meghaladja az átlagos gazdasági visszaesést. Sajnos, a magyar társadalom nem kis része van foglalkoztatva a mezőgazdasági szektorban, és a mezőgazdasági szektor is egy ilyen ágazat.
Hogy tudunk kijutni, és igaz-e az, hogy a '98-as költségvetés a kijutást segíti? Véleményem szerint igaz, mert ösztönzi a beruházásokat, és foglalkozik azokkal a rétegekkel és azokkal a válságágazatokkal, amelyek a leginkább bajban vannak. Én bízom benne, hogy ha segíteni tudunk a sokgyermekes családok szegény rétegén ha segíteni tudunk a fiatalokon, akik nem tudnak elhelyezkedni, amikor elvégezték az iskolát ha segíteni tudunk az egyedülálló öregeken és egyúttal sikeresen tudjuk növelni elsősorban a magántőke beruházásait, ösztönözve a beruházásokat, de a közberuházásokat is, akkor a '98-as esztendő a vergődés végét fogja jelenteni. Ennek folytatása és az ehhez tartozó társadalmi stabilitás alapvető társadalmi érdek, és mi, szabaddemokraták ezt szeretnénk támogatni, és ezt is fogjuk támogatni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me