UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Én Varga képviselőtársam szavaira szerettem volna reagálni, illetve meg fogom tenni annak ellenére, hogy ő ezt már nem tudja hallgatni, hacsak nincs nála egy rádió, miközben a parlament folyosóján távozik a Házból.
Én borzasztóan sajnálom, hogy annak ellenére, hogy Bauer Tamás könyvét, ami 1981-ben jelent meg, ugyan olvasta, de nem értette meg. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Ezt elég bátor dolog összefoglalni akár fél percben is, de azért egy nagyon fontos üzenete volt annak a könyvnek.
(12.20)
Ma is nagyon fontos lenne, hogy képviselőtársaink elolvassák. A gazdasági folyamatokat politikai döntéseknek alárendelni, gazdasági döntéseket politikai döntéseknek alárendelni, nem jelent jó gazdasági döntéseket, sőt hosszú távon jó politikai döntést sem jelent. Hiszen a politika vágyai szerint a fogyasztást, illetve a beruházásokat irányítani, ez olyan, nem hatékony, tulajdonképpen embertelen gazdasági körülményeket okoz egy társadalomban, ami utána nagyon-nagyon nehezen kezelhető. Maguk a beruházási ciklusok... - Bauer Tamás könyvében akkor nagyon komoly dokumentációval volt alátámasztva sok függelékkel és melléklettel, ezért tényleg nem volt könnyű elolvasni; bizony elég komoly dokumentációja volt, hogy milyen politikai döntésfolyamatok, illetve döntéssorozatok okozták a rossz gazdasági, illetve nem gazdasági, hanem politikai döntéseket.
A gazdaságpolitika ennek ellenére egy összetett szó, tehát gazdasági politikát jelent. Azt hiszem, mindannyian tudjuk, hogy a költségvetés maga az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai döntés. Ezért nagyon sérelmezem, ha szakmai érvek helyett Varga úr - amikor arról beszélünk, hogy a költségvetés helyénvaló-e és időszerű-e, hogy mennyit költ kiadásokra, illetve a bevételei hogyan alakulnak, maga az egyenleg hogyan alakul - a legfontosabb érvként azt mondja, hogy a koalíció jogi kérdésekben sem kompetens. Ez azt jelenti, hogy az érvekre, a közgazdasági érvekre nincsenek közgazdasági érvei. Ha Varga úr legközelebb belátogat a parlamentbe, arra kérem, hogy próbáljon meg közgazdasági érvekre közgazdasági válaszokat adni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me