DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én is köszönöm Bauer Tamás felajánlását, de én abban az 1 perc 20 másodpercben elmondom, amit szerettem volna elmondani.
A közoktatási normatívákról beszélek először. A normatívák emelkedése nem követi az inflációt. Kiszámoltuk azt, hogy hány százalék az emelkedés. Néhány példa. Óvoda: 8,3 1-6. osztály: 7,8 társulás: 11,1 kollégium: 3,1 százalék. Egyszerűen nevetséges a 3,1 százalék a kollégium esetében, viccnek is felfoghatnánk.
A másik a pedagógusbérek kérdése. A tervezett emelés rendkívül alacsony, várhatóan reálbércsökkentést jelent; az emelés mértéke meghaladja a prognosztizált inflációt, ugyanakkor azonban ezek a prognózisok - a kormány prognózisai - mindig tévedni szoktak. Az elmúlt években bekövetkezett 30 százalékos reálbércsökkenés után gyakorlatilag a következő évben sem fog megindulni a pedagógusbérek felzárkóztatása.
Az önkormányzatoknál nem áll rendelkezésre ez a fedezet, ami azt eredményezi, hogy a bérek vélhetően pedagóguselbocsátásokat vonnak maguk után. A tartalmi modernizációval kapcsolatosan talán csak egyetlen dolgot mondanék, és ez a szakkönyvvásárlási kérdés. A korábbi években nagyon ügyesen játszadozott a Pénzügyminisztérium. Kicsinyes módon - ilyen-olyan címen -, például járulékoltatással csökkentette, '98-ban már 50 százalékkal csökkentik.
Még egy dolog: a pedagógus szakvizsga és -továbbképzés nominálértékben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) csökken '98-ban.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me