TIRTS TAMÁS

Full text search

TIRTS TAMÁS
TIRTS TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor mindenképpen úgy kell gazdálkodjunk az idővel, hogy még az utánam jövő Kovács Kálmán képviselő- és frakciótársam is szóhoz jusson. Igyekszem rövid lenni.
Első körben az Önkormányzati Szövetségek Tanácsának az állásfoglalásából idéznék, amit minden parlamenti képviselőhöz eljuttattak - de lehet, hogy érdemes idézni. Ebből több pontot is szerettem volna említeni, de talán egyet mindenféleképpen fontos a 13 kritikus pontból, amit a hét önkormányzati szövetség vezetője írt alá.
Ez a 11-es: nehezményezik, hogy a településüzemeltetésre szánt források radikálisan csökkennek. Szükségesnek ítélik, hogy a községek általános támogatása, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe juttatott önkormányzatok támogatása és az elmaradott térségek támogatása mellett a nagyvárosi normatíva is szerepeljen az önkormányzati támogatások és hozzájárulások között.
Ennek fényében kérdezném az itt lévő pénzügyminisztériumi államtitkártól a költségvetési vitában, hogy miképpen és miért redukálódott a dél-buda-rákospalotai metróra korábban a kormány által szánt kétmilliárd forintos jövő évi támogatás 200 millió forintra.
Én azt gondolom, hogy a budapestiek életében - budapesti képviselőként és polgárként is - egy nagyon fontos, nagyon régóta várt beruházás indulna el jövőre, amihez egy hosszú, nyögvenyelős vita után a kormány - legalábbis az eddigi hírek szerint - sokkal komolyabb támogatást célzott meg. Végül is úgy néz ki, hogy ez a korábban egyeztetett kétmilliárd forint 200 millióra csökken, és ez az én megítélésem szerint az érdemi tervező szakaszon túl a dél-buda-rákospalotai metró építését nagyban veszélyezteti.
Ehhez kapcsolódik, és a budapesti tömegközlekedési vállalat helyzetéhez, ami, azt gondolom, nagyságrendben hasonlítható a MÁV és a Volán országos helyzetéhez: miért és milyen meggondolásból hiányzik most már második évben a BKV kormányzati támogatása?
Budapest tömegközlekedése egy olyan fontos terület, ami, azt hiszem, az egész ország életében nagyon döntő szerepet játszik. Önmagában csak a fővárosi önkormányzatra utalni ezt a kérdést nagyon nagy hibának tartom, és azt gondolom, hogy méltányos lett volna, ha a korábbi, szintén kétmilliárdos támogatás - ami még ennek a ciklusnak az első két évében a BKV szorult helyzetében is nagyon komoly és jelentős támogatás volt -, az idei költségvetésbe visszakerül.
Miután szorít az idő, szeretnék mondani egypár gondolatot az egyházak finanszírozásával kapcsolatban is. A héten szerdán egy elég komoly csomag kerül a parlament elé, ugyanakkor a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Református Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői október 13-án a Pénzügyminisztériummal egy egyeztetést folytattak, ami alapján elmondták azokat a nagyon súlyos problémáikat, amik tulajdonképpen itt az ez évi, '98-as költségvetésben megjelennek. Én csak jelezni tudom a problémákat az idő rövidsége miatt, de összességében az egyházi vezetők is jelezték a kormánynak, hogy az egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésére biztosított négymilliárd forint nagyon kevés, nem biztosítja sem a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék közötti megállapodást, sem pedig az egyház-finanszírozási törvénycsomagban szereplő, tíz év alatti, évenkénti egyenletes, értékarányos ingatlan-visszaadás lehetőségét.
A költségvetési törvényjavaslat több pontban is nagyon súlyos helyzetbe hozza az egyházi intézményeket, így a Belügyminisztérium fejezetben az egyházi közoktatási intézmények külön közoktatási támogatásban immár nem részesülhetnek. Az egyházi szociális intézmények támogatásának a feltételei megint csak romlanak. Az egyházi közgyűjtemények támogatása - a Művelődési Minisztérium fejezetében biztosított 300 millió forint - a '97. évhez viszonyítva semmit sem emelkedik, miközben egyre több és új közintézmény, közgyűjtemény nyílik meg.
Végezetül a Miniszterelnöki Hivatal, X. fejezet, 9. cím, 18. mellékletében meghatározott, az egyházi intézmények működéséhez biztosított hozzájárulás mértéke, és annak az egyes egyházak közötti elosztása több súlyos problémát takar. A költségvetés diszkriminatív módon a történelmi egyházak közül a katolikus egyháznál egyáltalán nem ad, a többi történelmi egyháznál pedig csak részben biztosít fedezetet a hitoktatás kieső normatív támogatására, annak fedezetét azonban az úgynevezett kisegyházaknál a '97. évinél nagyobb összegben biztosítja.
Még egy utolsó probléma, amit megint csak jelezni tudok az idő rövidsége miatt: az egyházi műemlékek rekonstrukciójára tervezett előirányzat szintén nagyon visszaesett a korábbi, '97. évi beruházást illetően. Akkor a katolikus egyház támogatása 1 milliárd 148 millió forint volt, jelen költségvetési tervezetben 622 millió, ez közel 50 százalékkal csökkent. A MAZSIHISZ támogatása 209-ről 150-re, az evangélikusoké 251-ről 140 millióra csökkent.
Ez a szabályozás már az előirányzat megnevezésében is problémás, mert a megnevezés szerint az egyházi műemlékek rekonstrukciójának támogatására szolgál, s nem használható fel a már megkezdett, több esetben eddig állami támogatással folyó beruházások befejezésére. Ezen túl azonban a korábbi céltámogatások ilyen irányú csökkentése még a jelentős nemzeti kincsnek számító műemlékek rekonstrukciójának megfelelő ütemű folytatását is ellehetetleníti.
Köszönöm figyelmüket, és kérném, hogy - ott, ahol lehetséges az egyházi támogatás tekintetében - a költségvetésben lehetőség szerint módosító javaslatainkat fogadják el. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me