BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt ház! Mi, a Magyar Demokrata Néppárt képviselői benyújtottunk a parlamentnek egy politikai nyilatkozattervezetet. A politikai nyilatkozatban a parlament képviselői állást foglalnak a NATO-tagság mellett. Ezzel megerősítik a rendkívüli eljárás keretében 2/97. számmal meghozott korábbi nyilatkozatukat.
Miért van erre szükség? Először is azért, mert ha van valami ebben a Házban, amiben a pártok egyetértenek, akkor azt ki kell mondani. Abban a helyzetben, amelyben most a parlament van, ha egyetértünk valamiben, mondjuk ki, és ismételten mondjuk ki. Mi ebben egyetértünk. Nevezetesen abban, hogy Magyarország a NATO tagja szeretne és kíván lenni.
Másodszor, azért van erre szükség, mert ez egy belpolitikai üzenet, amelynek most van az ideje. Belpolitikai üzenet ez azért, mert a hányatott sorsú népszavazást ugyan megóvta a parlamenti demokrácia attól, hogy alkotmányellenes döntés keretében határozzanak róla, de mégis a NATO-népszavazáshoz kapcsolt alkotmányellenes döntés, kormányzati döntés és az ebből fakadó vita sokakat elbizonytalanított. Meg kell tehát üzenni az ország lakóinak, hogy bár a népszavazás nem tartozik újkori történelmünk legfényesebb napjai közé, mégis a lényeget tekintve, mindannyian egyetértünk, a NATO-tagság mellett állunk ki.
S végül üzenet ez a nyilatkozat a NATO felé. S úgy gondoljuk, hogy ennek is most ideje van. A NATO nem várt el népszavazást, de nem várta el ezt a vitát sem. A NATO számára a parlament egyértelmű állásfoglalása is elégséges lett volna. Mi tehát erre teszünk javaslatot politikai nyilatkozat keretében, amely a következőkről szól:
Az utóbbi hetek belpolitikai vitái az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében való magyar tagság kérdését nehezen áttekinthetővé tették mindenki számára. Indokolt tehát, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítsa: egyetért azzal, hogy Magyarország a maga jólétét és biztonságát a szabad államok közösségében, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében biztosítsa. Ennek támogatására szólítja fel a magyar társadalmat. Kívánatos, hogy az Országgyűlés - korábbi nyilatkozatát fenntartva - ezt megerősítse. Megerősítse azt, hogy a jogok és kötelezettségek teljességén és egységén alapuló NATO-tagságra törekszik, és hogy ezt a törekvést az Országgyűlésben képviselt valamennyi párt és független képviselő egységesen támogatja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps mindkét oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me