DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma itt az Országgyűlés ülésén teljes keresztmetszetet kaptunk arról, hogy vajon milyen formában, milyen módon és milyen kérdések körül folyt a vita az elmúlt hónapokban.
(16.00)
Vegyük sorra ezt a négy kérdést! Az első úgy hangzott, hogy a Magyar Szocialista Párt a szövetkezetek érdekében lemondott a NATO-tagságról. Elhangzott ez a kijelentés már többször is egy olyan párttal kapcsolatban, amelyik a múlt héten még arra is kész lett volna, hogy elfogadja az ellenzék javaslatát, visszavonja a földtörvényt - csak azért, hogy a NATO-népszavazás időben és megfelelő módon megtörténjen; azt a földtörvényt, amelyre egyébként a magyar mezőgazdaságnak, magángazdáknak és szövetkezeteknek is elég nagy szükségük lenne. (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból. - Gyimóthy Géza: A tsz-elnököknek!)
Tehát elhangzott az is a Magyar Szocialista Párttal kapcsolatban, hogy a szövetkezetek miatt mi lemondtunk a NATO-ról. Mi hangzott el az ellenzék részéről? Szó szerint szeretném idézni az ellenzék egyik pártja elnökének a mondanivalóját: "A haza földjének megvédése fontosabb, mint a NATO-tagság" - mondta ezt Orbán Viktor, az európai integrációs ügyek bizottságának elnöke. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Úgy van! - Taps az MSZP padsoraiban.)
A második kérdés, amiről vita volt: a népszavazás ténye. Elhangzott a mai parlamenti ülésen is, a Magyar Szocialista Párt akarta, hogy népszavazás döntsön a NATO-hoz való csatlakozásról. Igen, akarta! Igen, most is akarja! És igen, vállalni fogjuk, hogy egy ilyen kulcsfontosságú kérdésben a választópolgárok akarata döntsön, és ne csupán a magyar Országgyűlésé! Ha ez vád velünk szemben, ezt a vádat méltósággal vállaljuk. Sokan gondolják még így ebben az országban! Mert mi azt is tudjuk, hogy alkotmányos felelősséggel tartozunk azért, ami ebben az országban történik. (Gyimóthy Géza: Így van!)
És ha már az alkotmányos szót kimondtam: az elmúlt hónapok során számtalanszor kellett azt végighallgatnunk, hogy nem alkotmányosan és nem törvényesen cselekedtünk. (Közbeszólások a Független Kisgazdapárt padsoraiból: Így igaz!) Erre nézve egyértelműen és világosan szól az Alkotmánybíróság állásfoglalása... (Gyimóthy Géza: Így van!), amely minden módon és formában kifejezésre juttatta, hogy a konkrét ügyben, a népszavazás kiírásában sem alkotmányellenes, sem törvényellenes cselekedet nem volt. (Zaj a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) Alkotmányosan és törvényesen cselekedtünk tehát, és ma is tiszteletben tartjuk az alkotmányt és a törvényt.
Azonban azt a kérdést tényleg fel kell tenni, hogy ki viselkedik alkotmányosan: az, aki aláírást gyűjt egy olyan kérdéshez, amely félreérthető, félremagyarázható és zavaros, amelyet röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy: "szereti-e ön a mákos tésztát és a havas esőt" típusú kérdésre kell egyidejűleg egy választ adnunk. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Gyimóthy Géza közbeszól.) Azt gondolom tehát, helyes volt az a lépés, hogy a földkérdésben világosan valódi kérdéseket kívántunk feltenni - sajnálom, hogy erre most nem kerülhet sor. És nyilván majd az Országgyűlésnek el kell döntenie, hogy milyen formában kerül sor erre az aláírás-gyűjtéses népszavazásra.
S végül a negyedik kérdés: az ellenzék vagy a Fidesz újabb átfogó rendezési javaslata, amely se nem átfogó, se nem javaslat, se nem rendezés, se nem új. Ugyanaz, amit végig mondtak: ugyanaz az álláspont, makacsul visszatérve, egy kicsit szemforgatóan, egy kicsit álságosan, mintha az elmúlt héten kedden nem is lettünk volna szereplői itt egypár órának, ahol mód és lehetőség volt megállapodásra, amelyet az ellenzék rúgott fel.
Úgy gondolom tehát, az az álláspont, amely megelőlegezi, hogy az Országgyűlés majd alkotmányellenesnek fogja tartani az aláírásgyűjtés kérdését, ennek minősíti, és megelőlegezi azt, hogy az Alkotmánybíróság ezt később majd felül fogja bírálni - ez az alkotmányellenes álláspont.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me