DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy héttel ezelőtt a napirend előtti felszólalásban a józan észre apellálva kértem képviselőtársaimat, hogy tegyük félre azokat a sokszor nemtelen és az ország érdekeit károsan befolyásoló vitákat, amelyek a népszavazást övezik, s legyen végre egyetértés abban a kérdésben, hogy november 16-án együtt, valamennyi parlamenti párt akaratának megfelelően népszavazást tarthassunk Magyarország NATO-csatlakozásáról. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: És a földről!) Akkor még nem sejtettem azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy az igazi mélypont csak egy nappal később fog bekövetkezni. Azt hiszem, mindannyiunk felelőssége, hogy ezt a helyzetet megoldjuk. (Zaj.) Mindannyiunk közös felelősségéről van szó, erre szeretnék apellálni most ismét.
A latinok, amikor egy bonyolult és nehéz helyzet mögött akarták megkeresni annak okozóját, akkor feltették azt a kérdést, hogy "qui prodest?", kinek használ ez az ügy. Kijelenthetem, tisztelt képviselőtársaim, hogy itt ez a kérdés nem tehető fel, mert meggyőződésem, hogy senkinek nem használ az a helyzet, ami most létrejött. Itt csak azt a kérdést lehetne föltenni, hogy kinek árt. És azt hiszem, abban is egyetértünk, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a helyzet, ami múlt hét óta kialakult, de már megelőzték az előző hetek, árt a parlament tekintélyének, árt a magyar politikai elit tekintélyének, de ami mindennél fontosabb: árt Magyarországnak. Nemcsak Magyarország tekintélyének, hanem Magyarország jövőjének is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt hét keddjén, kedd kora délutánján még úgy tűnt, hogy létezik valamiféle ésszerű kompromisszum. A Fidesz frakcióvezetője a házbizottság ülésén jelezte, hogy amennyiben a kormány visszavonja a földtörvény módosítására vonatkozó indítványát, akkor az ellenzéki pártok készek támogatni a négyötödös népszavazást. Bár itt is valamiféle alku látszott kisejleni - és furcsa, hogy a NATO-népszavazás ügye egy belpolitikai alku tárgya lehet -, de a kormány akkor úgy gondolva, hogy a jövő iránti felelősségtől vezettetve elfogadta ezt a javaslatot, miniszterelnök úr személyesen jelezte, hogy az ellenzéki pártok támogatása esetén kész visszavonni a földtörvény módosítását, és kész moratóriumot elrendelni a hátralévő időszakra. Ha tisztelt ellenzéki képviselőtársainkat valóban a földtulajdonszerzés körüli vita foglalkoztatta volna, valóban az az aggodalom motiválta volna őket, hogy külföldiek szerezhetnek földet, akkor kész örömest beleegyeztek volna ebbe. De nem ez történt, tisztelt képviselőtársaim, amit én nagyon sajnálok, nem fogadták el ezt a kompromisszumot, ezt a józan kompromisszumot, amely sokat megőrizhetett volna az ország nemzetközi tekintélyéből, mert valójában a vita tétje, úgy tűnik, nem ez.
Szeretném még egyszer azt kérni tisztelt képviselőtársaimtól, hogy fontolják meg a jelenlegi helyzetben újból, hogy milyen magatartást tanúsítanak. Ha van fülük azokra a jelzésekre, amelyeket a nemzetközi sajtó és brüsszeli források az elmúlt napokban velünk tudattak, akkor tudják, hogy most már igazán nem babra megy a játék. Nagyon nagy a tét, Magyarország csatlakozási érdekei kerültek veszélybe.
Most, november 16-án a NATO-ról lehet csak népszavazást tartani, hiszen ez az a kérdés, amelyben még - mi úgy reméljük - az egyetértés fönnáll a parlamenti pártok között; ez az a kérdés, amelyet a lakosság világosan ért; erre a kérdésre egyértelmű válasz adható, akár igen, akár nem, de tudjuk, hogy a magyar társadalom nagy többsége igennel kíván szavazni.
(15.30)
A másik kérdést meg kell vizsgálni. Nem zárkózik el ez elől a parlament. Úgy tudom, az alkotmányügyi bizottság már a mai napon elkezdi annak vizsgálatát, úgy tudom, hogy a szükséges szakértői munkálatok ezzel kapcsolatban megkezdődnek, úgy tudom, hogy ebben a kérdésben elindulhatnak a további egyeztetések, és senki sincs az ellen, hogy ha az alkotmányossági aggályok elhárulnak, akkor abban a kérdésben is népszavazás legyen. Akkor sem vagyunk ellene, ha úgy tudjuk és meggyőződésünk, hogy annak a következményei hosszú távon mindenképpen rendkívül károsak és veszélyesek Magyarország jövőjére nézve, egy olyan helyzetet konzerválnak, amely helyzet már most is gondokat okoz az agrárgazdaság számára, amelyen túl kellene jutnia Magyarországnak. De ez a kérdés nem a holnap kérdése.
A holnapnak egy nagyon egyszerű kérdése van, tisztelt képviselőtársaim, az a kérdés: Magyarország, a magyar politikai pártok fel tudnak-e nőni a felelősségnek arra a szintjére, hogy közösen és együttesen, a magyar lakosságot is meggyőzve ezzel az együttműködéssel, arra kérjék fel, hogy november 16-án legyen népszavazás a NATO-ról. Én kérem, hogy még egyszer (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) fontolják ezt meg!
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me