DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül sajnálatos, hogy a szent forradalmunk és szabadságharcunk előestéjén azzal kell kezdenem napirend előtti felszólalásomat, hogy a magyar kormány erőszakos, a népakaratot semmibevevő, a népszuverenitást sárba tipró magatartásával ismét alkotmányos válsághelyzetet alakított ki.
A Független Kisgazdapárt már többször figyelmeztetett erre a tényre, sőt, 1997. október 14-én a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja közleményben hívta fel az ország figyelmét arra a tényre, hogy az alkotmányos válsághelyzet miért alakult ki.
Legyen szabad arra utalnom, hogy a közleményben a Kisgazdapárt - többek között - utalt arra a megdöbbenésre, amely annak következtében alakult ki országszerte, hogy a kormány megpróbálta az Alkotmánybíróságot nyomásgyakorlással rávenni arra, hogy az elképzeléseinek megfelelő határozatot hozzon. A parlamenti demokráciák történetében szinte példátlan hatalmi aktusról van szó, igen tisztelt bíróság... (Derültség. - Szórványos taps) - igen tisztelt parlament. És hogy erre ráutalván az Alkotmánybíróság elnökének szavait is önök elé idézzem: az Alkotmánybíróság elnöke, Sólyom László arra hivatkozott, hogy ha egy bírót egy parlament elnöke, egy külügyminiszter folyamatban lévő ügyben - ha nem is beszél a konkrét ügyről - arra figyelmezteti, mekkora az ő felelőssége, mekkora az Alkotmánybíróság felelőssége, mi minden függ ebben a helyzetben az Alkotmánybíróságtól, ez igenis nyomásgyakorlás, ami példátlan eset; ilyen nyolc év alatt nem volt, és nagyon remélem, hogy nem lesz még egyszer - mondta az Alkotmánybíróság elnöke.
De az alkotmányos válsághelyzet valódi súlyát jelzi az is, hogy miként nyilatkozott az érintett külügyminiszter úr ebben a kérdésben. Ő egyszerűen letagadta azt, hogy mindaz előfordult volna, amire az Alkotmánybíróság elnöke hivatkozott. Így fejezte ki magát: "Nem felel meg a valóságnak az Alkotmánybíróság elnökének az az állítása, hogy én bárkit az Alkotmánybíróság vagy az ő személyes felelősségére is figyelmeztettem volna. A nyomásgyakorlásra való utalást a leghatározottabban visszautasítom, kijelentését alaptalannak és rosszízű politikai támadásnak tartom. Nem tudom, ez hogy egyeztethető össze Sólyom László magas közjogi méltóságával."
Legyen szabad hozzátennem, igen tisztelt Ház: én meg nem tudom, hogy egyeztethető össze ez a nyilatkozat a külügyminiszter úr méltóságával és beosztásával.
(15.20)
És legyen szabad arra hivatkoznom: önmagában az a tény, hogy végül is a kormány minden igyekezetével a népszuverenitás megvalósulása ellen lépett fel, hogy semmibe vette több százezer állampolgár akaratát, és nem akarja a népszavazás időpontjában a NATO-kérdéssel kapcsolatban, illetőleg amellett a földkérdésre vonatkozó, a nép által feltett kérdéseket is a szavazólapra feltüntetni, ez egyértelműsíti, hogy ez a kormány semmibe veszi a népakaratot. Az a tény, hogy a köztársasági elnök úr pedig az aláírásgyűjtést, amely eredményes volt, egyszerűen az ellenzék manipulatív magatartásának minősítette, álláspontom szerint összességükben bizonyítják, hogy itt egy valóban rendkívül súlyos alkotmányos helyzetről van szó. (Derültség.)
Kérem igen tisztelt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) képviselőtársaimat, hogy ennek megoldására összpontosítsák erejüket.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me