DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ellentétben azzal, amit ön mondott a beszédének az elején, képviselő úr, számomra úgy tűnik, hogy éppen ez a hét lehet az, amikor letisztulhatnak a problémák, és valójában tiszta víz kerülhet a pohárba. Ezt egyrészről az Alkotmánybíróságnak az az okfejtése alapozza meg, amelyet a kormány megkeresése alapján tett közzé, amely az október 7-i határozat kapcsán egyértelműen kimondta: a Házszabály és a népszavazási törvény az irányadó az október 7-i határozat módosításánál. A kormány az erre vonatkozó módosító indítványát a Háznak benyújtotta, annak a tárgyalása nyilvánvalóan - időben, a Házszabálynak megfelelően - megkezdődik.
A másik elem, ami hozzájárul a kérdés tisztázásához: az a tény, hogy ismereteim szerint az alkotmányügyi bizottság ma megkezdi azt az elemzést, azt a vizsgálatot, amit ön is javasolt és szorgalmaz, képviselő úr, az aláírásgyűjtéssel alátámasztott kérdés tartalmát, illetőleg egyéb vonatkozásait, alkotmányossági problémáit illetően. Ez a munka is elindul, és meggyőződésem, hogy minden kétely, amely az eddigiekben homályosnak tűnt, az alkotmányügyi bizottsági ülésén egyértelmű megfogalmazást kap majd, és a bizottság ennek megfelelően le fogja vonni azt a konzekvenciát, hogy milyen további lehetőségei és eszközei legyenek.
Nincsen tehát alkotmányos válsághelyzet, hiszen a kormány deklarálta, hogy a továbbiakban is az Alkotmánybíróság határozatainak megfelelően kíván eljárni és dönteni. Nincs nyomásgyakorlás az Alkotmánybíróságra, tisztelt Ház, hiszen a miniszter úr az előbbiekben elmondta, hogy valójában mi és hogy történt ebben a kérdésben. És arról se feledkezzünk meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy az alkotmánymódosítást idén tavasszal ez a kormány nyújtotta be, többek között a népszavazásra vonatkozóan is, és éppen az önök ellenvéleményének ismeretében, az önök ellenszavazataival fogadta el az Országgyűlés annak idején azt az alkotmánymódosítást, amely részleteiben is szabályozza a népszavazás ügyét. És ugyancsak ez a kormány nyújtotta be a népszavazásról szóló új törvényt is, amely törvény egészen a zárószavazásig jutott el a parlamenti tárgyalási szakaszban, és amely - aki ismeri a törvény és az elfogadott módosító indítványok tartalmát, nagyon jól tudja - sok tekintetben már nyilvánvalóan választ ad azokra az alkotmánybírósági kételyekre is, amelyeket az Alkotmánybíróság a múlt hétfőn elfogadott határozatában kinyilvánított.
(15.40)
Tehát maga a kormány is, látva az ellentmondásokat, éppen a törvény benyújtásával és az elfogadott módosító indítványokkal kívánta ezt korrigálni, és kívánt egyértelmű jogi helyzetet teremteni.
És még annyit, képviselőtársaim, hogy az alkotmánysértő mulasztás nem ebben a kormányzati ciklusban keletkezett. 1993-ban konstatálta már az Alkotmánybíróság, és 1990 óta folyik a népszavazási törvény előkészítő munkája és pártközi egyeztetése.
Azt a feltételezést, amelyre ön a gondolatmenetét építi, képviselő úr, nem tudom megerősíteni, hogy az Alkotmánybíróság, amely befolyásolhatatlan, és amelynek az ügyrendjét és az ügyek kiszignálásának rendjét lényegében nem befolyásolhatják politikai törekvések, vajon hogyan és miképpen tudja garantálni, hogy a sorsdöntő november 16-a előtt olyan választ tudjon adni az ön által említett alkotmányossági problémákra, amelyek megítélésében nyilvánvalóan lesz szerepe az Alkotmánybíróságnak.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me