KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Alelnök Úr! (Közbeszólások a jobb oldalról.) A frakció alelnöke... - úgy gondoltam: frakcióvezető-helyettes úr. Elnézését kérem. De nem megsérteni akartam - talán inkább följebb értékeltem. (Moraj a jobb oldalon. - Derültség és taps a bal oldalon.)
Néhány reflexiót szeretnék csupán tenni, mert a felszólalás egésze bizony nem igazán érdemes reagálásra (Derültség.), talán inkább néhány konkrét eleme.
Először: valóban, más csatlakozni kívánó országokban nincs népszavazás, mint ahogy más országokban nem született olyan parlamenti határozat, mint amilyen nálunk az Országgyűlés 120/95. számú határozata, amelyet emlékezetem szerint - de igazítson ki, ha nem jól tudom - az MDF is megszavazott. (Hangok a kormánypártok soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypárti sorokban.)
(15.50)
Más országban nem született olyan parlamenti határozat, mint amilyen nálunk '97. július 15-én, amelyben szerepel a népszavazás, amelyet a parlamenti pártok tudomásul vettek, és amelyet - egészítsen ki vagy helyesbítsen, ha nem jól tudom - az MDF is megszavazott még tartózkodás sem volt, minden képviselő, aki a teremben volt, az igen gombot nyomta meg. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Így van! Igaz!)
Említette frakcióvezető-helyettes úr, hogy más országban nincs ilyen botrány vagy botrányos helyzet. Valóban, más országban, azt kell mondjam, nincs ilyen felelőtlen ellenzék sem. (Taps az MSZP padsoraiban. - Közbeszólás: Így van!)
És végül felfedezni vélte és leleplezni vélte a nagy ellentmondást: azt, hogy az MSZP nem is igazán akarta az ország NATO-csatlakozását (Folyamatos zaj.), és erre kiemel egy idézetet a programból, hogy az ország biztonságának nem a NATO-tagság az egyetlen garanciája. Ha frakcióvezető-helyettes úr elolvasná azokat a biztonságpolitikai alapelveket, amelyek az önök kormánya idején születtek - és amelyet én is megszavaztam -, akkor, azt hiszem, ezt a kérdést föl sem vetette volna. Ha nemcsak bírálná, hanem el is olvasná a kormányprogramot, akkor sem vetette volna föl ezt a kérdést. S ha figyelemmel kísérné mindazt, amely a biztonságpolitikai gondolkodásban az elmúlt években történt, akkor sem vetette volna föl ezt a kérdést.
Ugyanis akkor tudná, hogy valóban, Magyarország és más térségbeli országok biztonságának garanciája a bővülő NATO mellett, a bővülő Európai Unió, a bővülő nyugat-európai unió és a bővülő Európa Tanács, amely normaalkotó tevékenységével és ezek megtartásának ellenőrzésével igenis hatást gyakorol a biztonságra, akkor tudná azt, hogy a regionális együttműködési rendszerek, az össz-európai biztonsági architektúrának egy fontos pillérét képezik. Akkor tudná azt, hogy a kétoldalú megállapodások nemcsak Magyarország és szomszédai között, de más országok között - mint mondjuk a Német Szövetségi Köztársaság és a Cseh Köztársaság között - az új biztonsági architektúrának fontos pillérét képezik. És akkor azt is tudná, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ is fontos eleme egy új össz-európai biztonsági architektúrának. Nos, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, ezek mind-mind Magyarország biztonságának garanciáit jelentik. Egyik sem ér fel azzal a garanciarendszerrel, amelyet a NATO adni tud, de mindegyik fontos elemet képez. Erről van szó.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me