LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a mikrofont, köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Varsói Szerződés feloszlatását a Magyar Demokrata Fórum kormánya kezdeményezte. (Felzúdulás és derültség a kormánypártok soraiban.) A Magyar Demokrata Fórum indította el az országot a NATO-integráció útján.
Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányzat veszélybe sodorja az ország biztonságát jelentő NATO-csatlakozást. (Moraj a kormánypárti sorokban.) A Magyar Szocialista Párt 1994-ben még nem akart NATO-tagságot. Választási programja még így szólt: "Az ország biztonságának nem a NATO-tagság az egyetlen lehetséges garanciája." Azt hiszem, ennek kétértelműsége világos: az MSZP-n belül működő baloldali társulás hangadói ma is nyíltan NATO-ellenesek.
Az MSZP kétszínűségéből eredt a népszavazás ötlete is. (Többek az ellenzéki sorokból: Úgy van!) Így fejezte ki fenntartásait a NATO-val szemben. De felelős a Szabad Demokraták Szövetsége is, mert a népszavazás ötletét elfogadta koalíciós programként. Ez vezetett a mai botrányos helyzethez.
Három országot hívtak meg a NATO-ba. A három ország közül már csak nálunk vannak kormányon a Varsói Szerződés korábbi hívei. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.) A három ország közül csak nálunk tartanak népszavazást. A három ország közül csak nálunk van botrány a NATO-belépés körül... (Nagy zaj a kormánypárti sorokból.), és ez nem lehet véletlen. (Egyetértő hangok az ellenzéki pártok soraiból.) Nem az ellenzék NATO-ellenes, tisztelt képviselőtársaim... (Hangok a kormánypártok soraiból: Ááá!), hanem önök azok, akik nem értik a Varsói Szerződés és a NATO közötti különbséget! (Derültség a bal oldalon.)
A NATO demokratikus szervezet. Alkotmánysértések árán nem lehet a NATO-ba menni, mert ez ellentmond a NATO alapelveinek. Olvassák el, kérem, tisztelt képviselőtársaim, a washingtoni szerződést! "A NATO célja a demokrácia, az egyéni szabadság és a jog uralmának biztosítása."
Ezért egy NATO-ba igyekvő országban tűrhetetlen, hogy a kormány nyomást gyakoroljon az Alkotmánybíróságra. (Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Közbekiáltások ugyanonnan: Úgy van!) Önök, tisztelt kormánypártok, 72 százalékos többségük ellenére képtelenek alkotmányosan rendezni a csatlakozást. 72 százalékos többségük ellenére megbotlottak a NATO-ba vezető sima úton. Megbotlottak a saját lábukban, és most dühödten keresik: kit okolhatnak ezért?
Magyarország megfelel a NATO-bővítési dokumentumban lefektetett feltételeknek. Ezért hívtak meg bennünket. Hadseregünk idővel alkalmas lesz a NATO-tagságra. Az MSZP-SZDSZ-kormány azonban nem felel meg a NATO demokratikus színvonalának... (Moraj a kormánypártok soraiban.), és ezt már Brüsszelben és Washingtonban is egyre inkább érzékelik. (Moraj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Milyen képet fest egy NATO-ba igyekvő országról az, ha katonái, tisztjeink utcai tüntetésre kényszerülnek? (Hangok az ellenzéki oldalról: Így van! - Taps a jobb oldalon.) Megalázó béreket fizetnek a katonáknak, miközben százmilliók tűnnek el ilyen-olyan Tocsik- és vodka-ügyekben! (Felzúdulás és közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Pedig egy jól fizetett és jól felszerelt hadsereg lenne a legjobb NATO-propaganda! (Folyamatos zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum támogatja az együttes népszavazást. A földről feltett kérdés ugyanis olyan szavazókat is az urnákhoz hív, akik esetleg a NATO-népszavazásra nem mennének el. Az együttes népszavazás biztosítaná a magas részvételt, a népszavazás sikerét.
A kormány veszélyezteti a NATO-népszavazás érvényességét. A kormány csak szavakban a NATO-csatlakozás híve - valójában fontosabb számára a téeszlobby. Ellenkező esetben kitűzné a kettős népszavazást, és nem kockáztatná a NATO-népszavazás érvényességét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm a figyelmüket. (Általános zaj. - Közbeszólások és taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me