POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyek és Urak! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben a polgárok számára mind nehezebben követhető és egyre átláthatatlanabb vita alakult ki a NATO-csatlakozásról és a földkérdésről. Megítélésünk szerint a vita elhúzódása és elmérgesedése nem használ sem a parlament tekintélyének, sem a polgárok demokráciába vetett bizalmának.
Sokan azt remélték, hogy az Alkotmánybíróság múlt heti gyors és senki által nem kifogásolható döntése után megoldódik a helyzet, és végre sikerül tiszta vizet öntenünk a pohárba - sajnos nem így történt. Félő, hogy kellő politikai megfontoltság és belátás híján újabb kilátástalan presztízsviták színterévé válhat az Országgyűlés, amit nemcsak közös célunk, de közös felelősségünk is megakadályozni.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt úgy ítéli meg, hogy mind a NATO, mind a földtulajdonlás kérdése egyaránt meghatározó hazánk polgárainak jövője és európai integrációnk szempontjából. Mindkét kérdés alapvetően érinti hazánk polgárainak esélyét az európai színvonalú jólétre, szabadságra és biztonságra. A Fidesz-Magyar Polgári Párt átérzi mindkét kérdés súlyát és felelősségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja megértette a polgárok üzenetét, és megérti a kormány szorult helyzetét is. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Naaa! - Moraj.) Ezért a Fidesz olyan megoldási javaslatot tesz le a tisztelt Ház asztalára, amely alkalmas a terméketlen szócséplés befejezésére, az ország külpolitikai helyzetének megóvására és a polgárok akaratának, valamint az Alkotmánybíróság döntésének maradéktalan érvényesítésére.
Megoldási javaslatunk három fő elemből áll. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Az első: a Fidesz kész arra, hogy rendkívüli eljárás keretében az Országgyűlés már holnap végérvényesen döntsön a hazánk NATO-csatlakozásáról szóló november 16-ai ügydöntő népszavazásról. Megoldási javaslatunk értelmében a Fidesz kész igennel szavazni a négyötödös többséget igénylő szavazásnál. (Moraj a kormánypártok soraiban.)
A második: a polgárok által támogatott földkérdés kapcsán a kormánypártok alkotmányossági aggályokat hangoztattak, mind ez idáig azonban a kormány az aggályait csak homályosan fogalmazta meg, és nem tett le nyílt, egyértelmű állásfoglalást az asztalra. Ezért a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága még a mai napon, soron kívül tárgyalja meg és jusson döntésre a mindössze egyetlen mondatból álló kérdés alkotmányosságát illetően. A bizottság döntését követően a továbbiakban semmi akadálya sem lehet annak, hogy a parlament még kedden, soron kívüli eljárás keretében megtárgyalja a testület határozatát, ily módon még a kormánypárti többség elutasító magatartása mellett is lehetővé válna az, hogy az Alkotmánybíróság már ezen a héten foglalkozhasson a kérdéssel. A valóban megalapozott alkotmányossági aggályok esetén ugyanis egyedül az Alkotmánybíróságot illeti meg a végső szó. A Fidesz igennel szavaz minden, az ügymenetet törvényesen előmozdító és meggyorsító, alkotmányossági aggályokat eloszlató országgyűlési döntésre.
A harmadik elem: a Fidesz kezdeményezi, hogy az esetleges aggályok minden kétséget kizáró, gyors eloszlatását követően a tisztelt Ház rendkívüli eljárás keretében döntsön arról, hogy hazánk NATO-csatlakozása mellett az ország jövője szempontjából legalább ennyire meghatározó és több százezer polgár által támogatott kezdeményezés is felkerülhessen a november 16-ai szavazólapokra. Mindez azért is fontos, mert az Alkotmánybíróság döntése és a népszavazási törvény 9. § (1) bekezdése szerint az Országgyűlésnek a kezdeményezés benyújtásától számított két hónapon belül ki kell írnia a népszavazást. Ez azt jelenti, hogy a földügyben történt polgári kezdeményezésről mindenképpen még november 16-a, azaz a NATO-népszavazás előtt kell döntenie az Országgyűlésnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz megoldási javaslatára azért van szükség, mert a kormány múlt heti döntése sajnos azt a veszélyt rejti magában, hogy a hazánk NATO-csatlakozását ellenző erők alkotmányos és jogi eszközökkel könnyen megkérdőjelezhetik - és sajnos nem minden jogi alap nélkül - ennek a döntésnek a hitelességét. A kormány pénteki döntéséből ráadásul az következik, hogy a NATO-népszavazásról legkorábban november 11-én, azaz mindössze öt nappal a referendum előtt hozhatna végleges döntést a parlament. A Fidesz javaslata értelmében viszont már akár holnap végleg dönthetnénk a NATO-ról.
Megoldási javaslatunknak nincs törvényes akadálya, így nincs akadálya annak, hogy november 16-án - a kormány korábbi tervei szerint - a polgárok a föld és a NATO kérdéséről egyszerre szavazhassanak. Megoldási javaslatunkkal a kormány időt és pénzt (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) egyszerre takarít meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz megoldási javaslata alkotmányos (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), logikus, demokratikus és takarékos. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Kérem, hogy támogassák! (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me