DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! 1994-ben a Magyar Szocialista Párt azt ígérte, rendbe fogja tenni az országot. Három évvel a szocialista-szabaddemokrata kormányzat regnálása után az állampolgárok többsége azt mondja, hogy zsebre tette az országot. Én most nem a gazdasági visszaélésekkel kívánok foglalkozni, hanem azzal, hogy rend alatt a Magyar Demokrata Fórum a jogszabályok betartását és betartatását is érti.
A földművelésügyi miniszter úrnak jogszabályban előírt kötelezettsége, hogy gondoskodjék az ingatlan-nyilvántartás vezetéséről. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többször is vizsgálatot folytatott a Fővárosi Kerületek Földhivatalában. A vizsgálat megállapította, hogy igen súlyos visszásságok állnak fenn az ügyintézői, ügykezelői rendszerben.
Szeretnék idézni néhány mondatot, hogy képviselőtársaim nehogy azt gondolják, hogy ismét egy ellenzéki képviselő vádaskodik. "1996. év végén - írja az állampolgári jogok biztosának a jelentése - 400 ezer fölé emelkedett a hátralék. Az I-II. félévben 30 ezer ügyet intéztek el, az év végére várhatóan 60 ezer lesz az elintézett ügyek száma. A határidőben elintézett ügyek számának ilyen drasztikus csökkenése nem magyarázható a számítógépes rendszerbe való betanulás kezdeti nehézségeivel." Megállapítja az országgyűlési biztos, hogy a számítógépre vitt adatok nem felelnek meg a valóságnak, az ingatlanforgalom és a jogok, tények bejegyzésére irányuló kérelmek csak a nagy tömegű széljegyállományba dokumentálódnak, melynek kezelése és követése a hivataltól jelentős többletmunkát kíván, az állampolgár számára pedig nem tartalmaz megbízható információt. Megállapítja a jelentés, hogy közel 170 ezer tulajdoni lap valamilyen betöltési vagy egyéb hiba miatt nem érhető el a számítógépes rendszerben. Megállapítja továbbá, hogy az ügyiratkezelés nem gyorsult fel. A rendszer csak helyrajzi szám alapján képes keresni, holott a tulajdonos és a cím alapján történő keresés nélkülözhetetlen lenne.
A díjmentes adatszolgáltatás is hatalmas terhet jelent a földhivatalnak, egyes önkormányzatok ugyanis 20-30 ezer ingatlan tulajdoni lapját kérik díjmentesen. Számvevőszéki vizsgálatot javasol a biztos, mert az állami pénzeket nem hatékonyan költötték el a földhivatalban.
Kérdezem miniszter urat, mivel ön a felelős az ingatlan-nyilvántartás vezetéséért, a közhitelességért: mit kíván ön egy ilyen lesújtó jelentés birtokában tenni?
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me