DONÁTH LÁSZLÓ

Full text search

DONÁTH LÁSZLÓ
DONÁTH LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: (Hangosítás nélkül:) Köszönöm szépen, elnök asszony. Ha megengedik, akkor a T/4923-tól... (Bekapcsolják a felszólaló mikrofonját.) egészen a T/4926-ig terjedő törvényjavaslatokról egyben beszélnék - köszönöm szépen.
Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság október 8-án, szerdán tárgyalta meg mindezeket az előterjesztett módosító javaslatokat, illetve törvényt, legelőször az 1990. évi IV. törvény módosítását. Ezzel kezdem én is, bár ez volt az az egyetlen beterjesztett törvénymódosítás, amelyet a bizottság egyhangúan, 16 fővel általános vitára alkalmasnak talált, azzal együtt, hogy ekörül is némi vita kialakult, amely abból származik, amit mindannyian jól tudunk, akik az egyházakat ismerik: ez az a szférája a társadalomnak, amely a leginkább megbontott különböző szervezeti felépítés, múlt, anyagi helyzet, ingatlanokhoz való viszony, illetve a társadalomban betöltött szerepe folytán. Ezzel együtt nem volt vita a felett a tény felett, hogy Magyarországon nem sokkal több mint száz év elteltével - az 1895. évi XLIII. törvény óta először - kerül sor olyan törvényalkotásra, amelynek az a célja, hogy az államtól az egyházat gazdasági értelemben is függetlenné próbálja tenni.
A következő három törvény azonban ennél sokkal nagyobb vitát és ellentmondást váltott ki, amelyet nem bizonyít semmi sem jobban annál, mint hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint az előterjesztő képviselői hosszabban beszéltek, mint a bizottság tagjai együttvéve. Magyarán, az előterjesztett anyag támogatásra, szóbeli kiegészítésre és értelmezésre szorult. Ha megengedhető ennyi privát megjegyzés: az előterjesztőnek minden megjelent képviselője nagyon mély problémaismeretről tanúskodott.
(9.10)
Az 1990. évi XXXII. törvény módosítását 10 igen, 6 nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a bizottság. Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételéről szóló törvény 10 igen, és 6 nem szavazattal. Itt megint egy pillanatra meg kell állnom, hiszen a társadalom, a közélet előtt hónapok óta közismert tény, a járadékrendszer bevezetése itt is újfent vitára adott okot. Nem egyszerűen a kormánypárti, illetve az ellenzéki képviselők között, hanem sajátos módon a két kormánypárt képviselői között. Úgy tűnik, hogy ez a tervezett intézkedés fölöttébb problematikus.
Végül az szja 1 százalékára vonatkozó törvénymódosítást 14 igen, és 2 nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a bizottság. Itt többek között a 4/A. § szövegezése váltott ki ellenérzést és ellentétet, különösen az szja 1 százalékának ez évi tapasztalatai miatt, illetve azon megközelítésünk okán a bizottság elnöke és az előterjesztő képviselője között, amellyel a mi számunkra a '90. évi IV. törvény definíciója szerinti egyházi jogi személy az az, aki igazából ennek a kedvezménynek birtokosa, címzettje lehet, míg az előterjesztő logikája egy egészen másfajta, megítélésünk szerint a valóságtól elidegenedett modellt tart fontosnak.
Ezzel én a bizottsági indoklást be is fejezem. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me