DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm szépen, ehhez fogom tartani magam, elnök úr. A többségi vélemény képviselői a bizottságban abból indultak ki, hogy az Apostoli Szentszékkel kötött szerződés olyan fontos külpolitikai dokumentum, amely ma még fel sem mérhető módon fogja növelni a Magyar Köztársaság tekintélyét a demokratikus országok közösségében. Nemcsak azért, mert a Vatikán a katolikus világ központja, és Őszentsége II. János Pál pápa az egész világ legismertebb államférfiai közé tartozik - nemcsak a katolikusok, hanem más vallások követői és a nemhívők között is -, hanem azért is, mert a Vatikánhoz fűződő rendezett kapcsolatok mércéjét jelentik a szabad világhoz való tartozásunknak is.
Ugyanakkor rendkívülinek tekinthető a többségi vélemény szerint a megállapodás belpolitikai jelentősége is. Az 1990. évi IV., és a '91. évi XXXII. törvény által kijelölt úton rendezi hosszú távon a Katolikus Egyház költségvetési támogatását, az egyházi oktatás finanszírozását és az egyházi ingatlanok ellenértékének járadék forrásává alakítását; modell lehet a kormány és a többi hazai egyház közötti viszony kialakításában is.
A bizottság tagjai, a többségi vélemény képviselői nem osztották azokat az aggályokat, amelyek már a megállapodás megkötése előtt is elhangzottak, hogy például megsértenék az egyház és állam szétválasztásának alkotmányban rögzített elvét, megsértenék a lelkiismereti és vallásszabadságot és sok minden mást, amiről most nem kívánok szólni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me