KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ahogy Avarkeszi Dezső államtitkár úr az expozéjában már utalt rá, a Magyar Köztársaság Országgyűlése által 1994. július 15-én jóváhagyott kormányprogramban a kormány kötelezettséget vállalt a lelkiismereti és vallásszabadság érvényesülésének garantálására, valamint az állam és egyház teljes egyenjogúságon alapuló szétválasztására.
Ennek megvalósítását szolgálja az a megállapodás, amely a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között jött létre a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről.
Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros 1996 februárjában lefolytatott vatikáni tárgyalásaik során, majd levélváltás keretében megállapodtak arról, hogy a Szentszék és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviselői, valamint a magyar kormány megbízottai tárgyalásokat kezdenek a katolikus egyház működésével kapcsolatos, még rendezésre váró kérdésekről. Ezt követően a kormány 2221/1996. számú határozatával bizottságot hozott létre a Katolikus Egyház képviselőivel folytatandó tárgyalásokra.
A két tárgyalófél 1996 szeptembere és 1997 április vége között nyolc alkalommal folytatott hivatalos tárgyalást. A katolikus egyház küldöttségét Angelo Acerbi apostoli nuncius, illetve társelnökként Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, a kormány tárgyalóbizottságát Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára vezette. A megbeszélések keretében a tárgyalófelek áttekintették az egyházak közszolgálati tevékenységének finanszírozását, az egyházak alaptevékenységének, a hitéleti tevékenységnek a finanszírozását, illetve az egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésével kapcsolatos ügyeket.
A kormányzati tárgyalóbizottság mindvégig a kormányprogramban meghatározott elvek és kormányzati szándékok figyelembevételével terjesztette elő javaslatait, és alakította ki álláspontját. A tárgyalások során olyan finanszírozási rendszer kialakítása volt a cél, amely biztosítja a szektorsemlegesség elvének és az egyházak egyenlősége elvének érvényesülését, illetve teljesíthetővé teszi az egyházakkal szemben elkövetett jogsértések természetbeni és pénzbeni kártalanítását.
A megállapodástervezet elkészültét követően a kormányzati tárgyalódelegáció megkezdte az egyeztetéseket a történelmi egyházak, az 1991. évi XXXII. törvényben érintett egyházak, valamint az állami támogatásban részesülő egyházak képviselőivel. Az egyeztetések során az egyházak képviselői tudomásul vették, hogy a Szentszékkel a magyar kormány azért kíván külön megállapodást kötni, mert az nemzetközi jogalany. Kifejezésre került, hogy a kormány más egyházakkal nem szándékozik külön megállapodást kötni, a rájuk vonatkozó szabályozás egyeztetések lefolytatásával a megfelelő törvényekben kerül kidolgozásra. A fent vázolt finanszírozási modellel szemben alapvető, elvi jellegű kifogás nem merült fel.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről szóló megállapodás aláírására a kormány 2138/1997. számú határozata adott felhatalmazást. A megállapodást a Szentszék részéről Angelo Sodano bíboros, magyar részről pedig Horn Gyula látta el kézjegyével 1997. június 20-án.
A megállapodás az egyházi oktatás, az egyházak költségvetési támogatása és az egyházi ingatlanok kérdéskörét rendezi. Jelentősége, hogy megteremti a mindenkori kormány és az egyházak közötti modellértékű viszony alapjait, kiszámítható pénzügyi feltételeket hoz létre az egyházi tevékenységek finanszírozásában, és megerősíti azt az elvet, hogy az egyház közszolgálati tevékenységének az egyéb fenntartókkal azonos támogatásban kell részesülnie. A kormány 2138/1997. számú határozatában előírta, hogy a fenti megállapodást figyelembe véve készüljön javaslat a magyarországi egyházak jövőbeni finanszírozási rendjére. Ennek megfelelően készültek el az iménti expozéban ismertetett törvényjavaslatok.
A kormány, a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről szóló megállapodás ratifikálási javaslatát ezen törvényjavaslatokkal együtt terjeszti most az Országgyűlés elé. A megállapodás az V. fejezet 2. cikke értelmében megerősítést igényel, és a megerősítő okmányok cseréjével lép hatályba.
A megállapodás fenti rendelkezésével és a kormány 2138/1997. számú határozata 3. pontjával összhangban kérem a tisztelt Országgyűlést, hagyja jóvá a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről szóló megállapodás ratifikálási javaslatát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me