BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahhoz a vitához, amely itt a szünet előtt folyt, még három apró megjegyzésem van. Az egyik Tímár Györgynek szól. Azt gondolom, a parlamenti demokrácia szellemét nem az sérti, hogyha nevén nevezzük azt, amit azok csinálnak, akik a NATO-csatlakozás támogatását hozzákötik egy más politikai cél megvalósulásához, nem az sérti a demokráciát, ha ezt nevén nevezzük - ahogy én nevén neveztem -, hanem az sérti, ha ezt csinálják az ellenzéki pártok.
A másik megjegyzésem, hogy mi volt a különbség a Fidesz szónoklatában és a Kisgazdapárt szónoklatában elhangzott szóhasználat között. Annyi különbség volt, hogy ugye Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy a polgárok által feltett kérdés, Torgyán József arról beszélt, hogy a nép által feltett kérdés. Nos, tisztelt Országgyűlés! Nincs olyan, hogy a polgárok által feltett kérdés, meg nincs olyan, hogy a nép által feltett kérdés, hanem csak olyan van, hogy valakik megfogalmaznak egy kérdést, és ahhoz összegyűjtenek 100 ezer vagy 200 ezer aláírást. A nép vagy a polgárok másik 200 ezer tagja esetleg egy más kérdést tartana indokoltnak.
Úgyhogy én azt gondolom, ez a szóhasználat önkényes szóhasználat, a népszuverenitás, a közvetlen hatalomgyakorlás magában a népszavazás tényében nyilvánul meg elsősorban, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte a népszavazást s másodsorban abban, hogy az állampolgárok aláírásukkal támogathatják, adott esetben a Fidesz, az MDF, meg más ellenzéki pártok által feltett kérdést, más esetben a Munkáspárt által feltett kérdést. Az a munkáspárti kérdés is, amelyet két évvel ezelőtt feltettek, ha úgy tetszik, a nép által feltett kérdés volt a NATO-csatlakozás megakadályozására. Gondolom, hogy sem Pokorni Zoltán, sem Torgyán József így gondolná, ha még itt lenne a tévéközvetítés lezárása után is az ülésteremben.
Köszönöm szépen. (Derültség, taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me