AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A számvitelről szóló 1991. évi XVIII. törvényt módosító javaslat a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeivel kapcsolatos számviteli szabályokat, a kötelező könyvvizsgálat alá tartozók körének szűkítését, a törvény néhány előírásának pontosítását tartalmazza. A külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseletéről szóló, a Ház előtt lévő törvényjavaslat tartalmazza a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei létesítésének, működtetésének, megszüntetésének általános feltételeit és szabályait. Ez a törvényjavaslat a fióktelepek könyvvezetésére, beszámoló készítésére, a beszámoló nyilvánosságra hozatalára és közzétételére vonatkozó előírásokat a számviteli törvény szabályozási körébe utalja.
A külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének számviteli szempontból sajátos a helyzete, hiszen jogi személyiséggel nem rendelkezik, gazdálkodási önállósággal azonban felruházott szervezeti egység, melynek nemcsak a külső szervezetekkel van kapcsolata, de intenzív lehet ez a kapcsolat a külföldi székhelyű vállalkozás és a fióktelep között is. A fióktelep sajátos helyzete indokolja, hogy a fióktelepre is kiterjedjen a számviteli törvény hatálya, a fióktelep kettős könyvvitellel, könyvvizsgálattal alátámasztott éves beszámolót készítsen és tegyen közzé, a külföldi székhelyű vállalkozás és a fióktelep egymás közötti kapcsolatának számviteli elszámolási szabálya olyan legyen, mintha az egy külső szervezettel valósulna meg, ezért például a központ és a fióktelep közötti áruszállítást, szolgáltatásnyújtást számlázni kell és árbevételként, illetve beszerzésként kell elszámolni. Így sajátosan érvényesül a fióktelepnél a beszerzés, az értékesítés, a követelés és a kötelezettség fogalma és elszámolása.
A hatályos számviteli törvényi előírás az Európai Unió irányelveiben foglaltaknak megfelelően szabályozza a beszámoló közzétételét, de nem mentesíti a kisebb vállalkozásokat a kötelező könyvvizsgálat alól, bár ezt az Európai Unió irányelvei lehetővé teszik. Ez azt jelenti, hogy minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnál már az 1997. évi beszámolót kötelező auditálni, függetlenül a vállalkozások nagyságától.
A magyarországi vállalkozásokat a realizált árbevétel alapján sajátos vállalatnagyság jellemzi. Az 1996-os adatok alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz több mint 104 ezer kettős könyvvitelt vezető vállalkozás adott éves beszámolót. Ebből közel 44 ezer vállalkozásnál - 42 százalékuknál - az éves nettó árbevétel nem haladta meg az 5 millió forintot, további 35 ezer vállalkozásnál - ez 34 százalékot jelent - az éves nettó árbevétel 5 és 50 millió forint között volt. Tehát csak a vállalkozások egynegyed részénél volt magasabb az éves nettó árbevétel 50 millió forintnál. A kötelező auditálás a kisebb vállalkozások számára jövedelmükkel, illetve az auditálással elérhető eredménnyel, előnyökkel arányban nem álló többletterhet jelent. Szakmailag is sokan vitatták, hogy a kisebb vállalkozásoknál könyvvizsgálói vagy könyvelői feladat az, amit a vállalkozáson kívüli szakembernek el kell végeznie. Mindezeket mérlegelve a törvényjavaslat a következőket tartalmazza:
Valamennyi kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak közzé kell tennie éves beszámolóját. Nem kötelező a könyvvizsgálat azoknál a vállalkozásoknál, ahol az éves nettó árbevétel két év átlagában nem haladja meg az 5 millió forintot. Nem kötelező a könyvvizsgálat továbbá azoknál a vállalkozásoknál, ahol az éves nettó árbevétel - ugyancsak két év átlagában - meghaladja az 5 millió forintot, de kevesebb mint 50 millió forint. Ennek azonban az a feltétele, hogy a vállalkozás könyvviteli nyilvántartásait mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkező vezesse, és ő készítse el éves beszámolóját is.
A törvényjavaslat értékhatártól függetlenül bizonyos körben - alapvetően azoknál, ahol eddig is kötelező volt - kötelező könyvvizsgálatot ír elő. Ott, ahol nem kötelező a könyvvizsgálat, a beszámoló minden példányán fel kell tüntetni azt a záradékot, hogy a közzétett adatokat könyvvizsgáló nem ellenőrizte. Az adóhatóság pedig mulasztási bírságot szabhat ki, ha az ilyen beszámolók nem felelnek meg a törvényi előírásoknak.
A javasolt módosítás a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások mintegy 75 százalékát érinti. Meg kell azonban jegyezni, hogy a vállalkozások darabszámban széles köre a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások összes nettó árbevételének csak mintegy 6-7 százalékát adta az elmúlt években. A vállalkozások széles köre indokolja, hogy ezzel a lehetőséggel a vállalkozások már az 1997. évi beszámolók auditálása során élhessenek.
(18.50)
A számviteli törvényt pontosító javaslatokat egyrészt az egyértelmű végrehajtás igénye - különösen az egyszeres könyvvitelt vezetőknél -, másrészt a társaságiadó-törvénnyel, az általános forgalmiadó-törvénnyel való összhang - különösen az ellenőrzés megállapításainál - indokolja.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszék a számvitelről szóló 1991. évi XVIII. törvény módosításának ellenjegyzését megadta. Ezt is figyelembe véve kérem a benyújtott törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me