DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma egy olyan törvényjavaslat tárgyalását kezdi meg a tisztelt Ház, amely a külföldi működő tőke magyarországi letelepedése és itteni tevékenysége szempontjából rendkívül fontos, új intézménnyel gazdagítja a Magyarország területén folytatható vállalkozási tevékenységek eddigi formáit.
A szabályozás előzményei 1988-ra nyúlnak vissza, amikor az Országgyűlés elfogadta azt a befektetési törvényt, amely a külföldi tőke magyarországi megjelenése számára nyitott jogi lehetőségeket, és a későbbiekben nemzetközi megállapodásaink is arra ösztönöztek bennünket, hogy ezt a szabályozást minél teljesebbé tegyük.
A nemzetközi kötelezettségeink közül elsősorban két ilyen fontos megállapodást kívánok ez alkalommal kiemelni. Az egyik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez - betűszóval: OECD-hez - való csatlakozásunk következtében vállalt kötelezettségünk arra, hogy az egyezmény részes államaiban székhellyel rendelkező vállalatok számára Magyarországon biztosítsuk a gazdasági célú letelepedést, mégpedig oly módon, hogy ez teljes mértékben és teljességében diszkriminációmentes legyen. Az Európai Közösségekkel megkötött, 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett európai megállapodásban szintén kötelezettséget vállaltunk arra, hogy a személyek számára a nemzeti akadályoktól mentes szabad mozgást teremtsünk.
Ezek alapján az úgynevezett leányvállalatok tekintetében - amelyen a jog a külföldi anyacég által alapított és ellenőrzött, önálló jogalanyisággal, és legtöbbször önálló jogi személyiséggel rendelkező belföldi székhelyű vállalkozást ért -, ezt a nemzetközi kötelezettségvállalásunkat teljesítettük, hiszen a befektetési törvény, valamint a később, 1992-ben elfogadott szövetkezeti törvény ilyen jellegű rendelkezéseket már tartalmazott. Biztosítottuk a külföldi vállalkozások számára a közvetlen kereskedelmi képviselet alapításának jogát is; igaz, hogy ezt nem törvényi szinten, hanem rendeleti szinten.
(18.40)
Nincs azonban a törvényjavaslatot megelőzően a hatályos magyar joganyagban a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fiókalapítására vonatkozó szabályozás, és ezért vált szükségessé ennek a törvénynek a megalkotása.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényt hosszadalmas előkészítő munka előzte meg, amelyben figyelembe vettük nemzetközi tapasztalatainkat, nemzetközi kötelezettségeinket. A kodifikáció menetében a jogalkotó egy kerettörvény megalkotására vállalkozott, olyan kerettörvény megalkotására, amely magában foglalja a fióktelep létesítésének, működtetésének, megszüntetésének általános feltételeit és szabályait, meghatározza azokat az alapelveket, amelyek biztosítják a diszkriminációmentes szabályozás tartalmát. Ugyanakkor a részletes tevékenységre vonatkozó szabályok - mint a cégregisztráció, a gazdasági tevékenység, a munkajogi kérdésre, devizastátuszra, számvitelre, adózásra és vámfizetésre, valamint az egyéb közteherviselésre vonatkozó szabályok - a megfelelő szaktörvényekben kapnak helyet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! A jogalkotónak a szabályozás kidolgozása során figyelemmel kellett lenni gazdaságpolitikai célkitűzéseinkre és érdekeinkre is. Nemcsak az volt a szabályozás célja, hogy elősegítse a külföldi működőtőke gazdaságunkban való közvetlen megjelenését, hanem annak a követelménynek is eleget kellett tenni, hogy a jogi keretek igazodjanak a fióktelepek gazdasági életben betöltött szerepéhez. Ez azt is jelenti, hogy nem kívánunk olyan jogi környezetet kialakítani, amely alapján a fióktelepek a belföldi székhelyű vállalkozásokhoz képest bármilyen versenyelőnyhöz vagy kedvezőbb működési feltételekhez jutnának.
A nemzetközi szerződéseink nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy bizonyos gazdasági tevékenységet csak belföldi székhelyű vállalkozók végezhessenek. Ezekre tehát fióktelep ugyan nem létesíthető, de főszabály szerint ezek sincsenek elzárva a külföldi befektetők elől, mert külön jogszabályi feltételek teljesítésével erre a tevékenységre belföldi gazdálkodó szervezetet alapíthatnak.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat másik fontos eleme, része az úgynevezett kereskedelmi képviseletre vonatkozó szabályok kidolgozása. A kereskedelmi képviseletek és a fióktelepek között az a lényeges különbség, hogy a kereskedelmi képviselet nem arra hivatott, hogy a cég neve alatt vállalkozási tevékenységet folytasson; elsősorban az anyacég belföldi üzletfelei tájékoztatásával, a velük való kapcsolattartással és a szerződések előkészítésével kell hogy a képviselet foglalkozzék. A külföldi cégek kereskedelmi képviseleteinek belföldi létesítésével összefüggésben is számos garanciális szabályra van szükség, és ezeket a szabályokat elsősorban törvényi szinten kell és indokolt kimondani, a képviseletek létrehozatalára, cégregisztrációjára, működtetésre, valamint az ott történő munkavállalásra és a megszüntetésre vonatkozó alapvető rendelkezések mellett.
Tisztelt Országgyűlés! Ennyiben kívántam előterjeszteni és indokolni a törvényjavaslat benyújtását. Meggyőződésem, hogy ezzel - az eddigi fehér folt kitöltésével - ismét kedvezőbb lehetőséget nyújtunk a külföldi tőke magyarországi működéséhez és letelepedéséhez. Kérem önöket, hogy módosító indítványaikkal a törvényjavaslatban meglévő esetleges hibákat szíveskedjenek korrigálni - remélem, hogy nem sok ilyen akad majd -, támogató szavazataikkal pedig segítsék elő a törvény mielőbbi elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me