FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság október 21-én tárgyalta meg a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló törvény tervezetét. A bizottság nem vitatta, hogy a napirendre tűzés indokolt.
Egyetértünk azzal, hogy a különböző nemzetközi szerződésekben rögzített szabályok szerint nem lehet megkerülni ezen formák magyarországi alkalmazását. A bizottsági ülésen e mellett a kötelezettség mellett az is felmerült, hogy e vállalkozási formák bevezetése mindenképpen hozzá fog járulni ahhoz is, hogy a ma meglévő vállalkozások köre talán bővülni és színesedni is fog. Így tehát nemcsak kötelezettségnek érezzük ezt a megoldást, a tervezetben foglalt vállalkozások megvalósítását, hanem úgy látjuk, hogy ez racionális lépés is lesz.
(Az elnöki széket dr. Áder János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyetértünk a törvényben foglalt tartalommal is, annál is inkább, mert azt a szándékot támogatni tudjuk, hogy ezek a formák szervesen kapcsolódnak a hazai vállalkozásokhoz, illetve nem akarják a belföldi jogi személyiségű társaságokat olyan helyzetbe hozni, hogy azok, mondjuk, fiókteleppé alakuljanak át.
A bizottsági ülésen kifogások, illetve észrevételek is megfogalmazódtak. Ezek egy része formai természetű, más része tartalmi volt. Formai kifogásnak tartjuk, hogy az indoklás szerint - ahogy a miniszter úr is elmondta - egyfajta kerettörvényről van itt szó; rengeteg szabályozáshoz kapcsolódik ez a törvénytervezet. Úgy látjuk, hogy a kerettörvény jelleg sajátos módon fog érvényesülni, hiszen néhány törvény vitája már folyik a parlamentben, így például a cégnyilvántartásról - és az adótörvényekre gondolok -, sőt meglehet, hogy ezeknek a vitája sokkal hamarabb le fog zárulni, mint ezé a törvényé. Néhány olyan törvénynek a vitája pedig ezután indul meg, amely szintén szerves kapcsolatban lesz ezzel a törvénytervezettel. Felmerült a bizottsági ülésen, hogy jobb lett volna ezeket a kérdéseket jobban együtt kezelni.
A tartalmi észrevételek és kifogások elsősorban a fióktelepekkel kapcsolatban fogalmazódtak meg. Elfogadjuk a kormánynak azt az álláspontját és észrevételét, hogy egy viszonylag szűk mezsgyén lehet mozogni, hiszen a nemzetközi kötelezettségeket nehéz összeegyeztetni a hazai gyakorlattal, pontosabban nehéz megfogalmazni, hogy a belföldi jogi személyiségű társaságoknak esetleg ne legyenek ezek a fióktelepek versenytársai.
Találtunk a tervezetben olyan gondolatokat - pontosabban olyan gondolatok is megfogalmazódtak -, amelyek a tervezet szövegéből nem következnek, de tartalmából mégis, hogy a belföldi jogi személyiségű társaságok nem fognak tudni átalakulni fióktelepekké, ezért az alternatív megoldás csak az ezt követően alakuló társaságok esetében képzelhető el, tehát csak ők választhatják a fióktelep-konstrukciót, egyébként fel kellene számolni a társaságot - vagy végelszámolással, vagy más módon.
Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor e törvény megvitatását, és nagyon szeretnénk kapcsolódni ahhoz a gondolathoz, amit a miniszter úr is elmondott, hogy tegyünk észrevételeket - csak a bizottsági ülésen megfogalmazódott, hogy ehhez a konstrukcióhoz rendkívül nehéz lesz majd észrevételeket tennünk. Hiszen nincsenek meg azok a háttéranyagok, elképzelések, hogy mondjuk, a külföldi országokban - ahol ez a forma természetesen él - milyen megoldásokat alkalmaznak például a belföldi jogi személyiségű társaságok megvédése érdekében. Nagyon örültünk volna és örülnénk annak, ha az általános, illetve a részletes vita keretében lenne lehetőségünk ilyen külföldi tapasztalatok megismerésére, és akkor valóban érdemben tudnánk hozzászólni ehhez a törvénytervezethez.
Egyébként a gazdasági bizottság ilyen észrevételekkel együtt is egyhangúlag támogatta a törvénytervezetet, és azt általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me