FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 6. §-ához nyújtottunk be módosító javaslatot, amely az áfatörvény 40. § (5) bekezdését módosítja. Ez egy nagyon vitatott szakasz, amely tavaly került be a törvénybe, és arról szól, hogy "az adólevonásra jogosult adóalany a levonható, előzetesen felszámított adó erejéig kezesként felel azon adóösszeg megfizetéséért, amelyet az adóalannyal szemben rá hárítottak át". A módosítás, amit a törvény megfogalmazott, a készfizető kezes fogalmát viszi be. A mi módosító javaslatunk pedig ettől eltérően arra irányult, hogy az "adóalannyal szemben" kifejezés helyett az "adóalany helyett" kifejezést alkalmazzuk. Jóllehet ez fogalmi értelmezésnek tűnik, a gyakorló alkalmazók és különböző szaktekintélyek felvetik, hogy a törvénynek ez a része tavaly pontatlanul lett megfogalmazva.
Ezzel kapcsolatban idéznék a Heti Világgazdaság szeptember 16-ai számából néhány mondatot, ahol Vadász Iván a következőképpen fejti ki ennek a résznek az anomáliáit: "Az áfatörvény jelenleg hatályos 40. §-a szerint ugyanis a kezesség nem az állammal vagy az adóhatósággal szemben, hanem az áfát nem fizető adózóval, azaz az eladóval szemben keletkezik. A szó szerint értelmezett megfogalmazás így nem hoz létre semmilyen jogviszonyt az adóhatóság és a vevő, csak az eladó és a vevő között, vagyis így nem az APEH, hanem az eladó követelhetné az áfa összegét a neki amúgy is teljes vételárral tartozó vevőtől." Módosító indítványunk ezt az anomáliát igyekszik felszámolni. Ez azonban nem találkozott az előterjesztő megértésével, és a gazdasági bizottság kivételével egyik bizottság sem támogatta.
Időközben egyeztettünk az előterjesztővel ebben a kérdésben, és ma úgy látjuk, hogy sikerült elhárítani azt az értelmezési nehézséget, ami miatt nem támogatták a módosító javaslatunkat, és Buzás Sándor képviselőtársammal beadtunk egy olyan kapcsolódó módosító javaslatot, amely bizonyára meg fog felelni az előterjesztő szándékának. Azt kérem képviselőtársaimtól és a többi bizottságtól is, hogy támogassák ezt az indítványt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me