KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy tavaly összesen 1250 gabonaszállító kocsival, fuvareszközzel a Magyar Államvasutak kényelmesen, szinte túlkapacitással el tudta szállítani a gabonát.
Idén tavasszal látszott, hogy lényegesen jobb termés lesz, ezért háromszor annyi gabonaszállító kocsit bérelt a külföldi országokban. Tárgyalt Romániával, Jugoszláviával, Horvátországgal, Szlovéniával, Lengyelországgal, Ausztriával, így összesen 2085 gabonaszállító kocsi állt júniustól rendelkezésre. Emellett még az idény előtt összehívta a Gabonaforgalmi Egyeztető Tanácsot, hogy ütemezett szállításban állapodjon meg. Sajnos ennek ellenére nem úgy alakult a helyzet, pedig a 2085 kocsival a 12 napos átlagos fordulóidővel a megtermelt gabona kényelmesen leszállítható mind az adriai, mind a lengyelországi vagy a constanai kikötőbe.
Mi lehetett ennek az oka? Az egyik bizonyos értékesítési spekuláció, természetes módon a piacot követve. Hiszen júniusban a megegyezések ellenére 350 kocsikérelem futott be a MÁV-hoz - jelenleg 3500 az igénylés. Ez a hatalmas forgalom már szeptember végén torlódást okozott, hiszen nemcsak mi gazdálkodunk, hanem az olasz kikötőkben is folyik bizonyos értelmű piaci gazdálkodás, így az olasz vasutakon Triesztben, a szlovén-horvát vasutakon Koper-Fiumében szintén torlódás volt. Személyesen próbáltam eljárni Murakeresztúron az olasz és a szlovén partnerekkel, de ők is arra hivatkoztak, hogy szinte minden ország egyidejűleg zúdítja a termékeket.
A lengyel kirakodást nehezíti, hogy a parasztok tiltakoznak a kukoricaimport ellen és tiltakozásokat szerveznek. Így a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) fordulóidő 25-35 napra emelkedett, amellyel a MÁV jelenleg nem tudja kielégíteni az igényeket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me