DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Parlament! 1997 februárjában a képviselő úr "Mi történik Bábolnán?" című kérdésére tájékoztatást kapott a Bábolna Rt. privatizációjának előkészítésével kapcsolatos intézkedésekről. Ebből a válaszból idézek: "A társaság átvilágítása alapján az ÁPV Rt. igazgatósága és a társaság közgyűlése 1996-ban egy cselekvési programot fogadott el, amelynek célja a Bábolna-vállalatcsoport eddiginél hatékonyabb működési feltételeinek kialakítása, jövedelemtermelő képességének javítása, szervezeti felépítésének korszerűsítése, mert korábban egy túltagolt, nehezen átlátható, irányítható, jelentős többletforrást igénylő vállalatcsoport jött létre. A Bábolna Rt. csaknem ötven társaságban rendelkezett tulajdonhányaddal, ennek felében többségi tulajdonos volt."
A tisztelt Országgyűlés már februárban tájékoztatást kapott a nemzetgazdaság működőképessége szempontjából jelentős gazdasági társaság privatizációs koncepciójáról, illetve ezen belül a tervezett tőkeemelésről, a következők szerint:
A tervezett készpénzes tőkeemelés csökkenti a likviditási, finanszírozási gondokat, jelentősen javítja a vállalatcsoport eredményét, a saját tőkére jutó eredmény és a fizethető osztalék nagyságát. Részben megoldódna a szükséges beruházások finanszírozása, és ez lehetővé tenné az 1990 óta több területen elmaradt műszaki fejlesztés megvalósítását, a termelés hatékonyságának javítása érdekében az anyag-, energia- és takarmányigényes technológiák cseréjét és korszerűsítését, végső soron növelné az állam tulajdonában lévő részvények üzleti értékét is. A tőkeemelés nagy pénzügyi befektetők bevonásával valósítható meg célszerűen.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány úgy döntött, hogy a privatizációs koncepció elfogadása előtt ad hoc bizottságot hoz létre a Bábolna Rt. tevékenységének áttekintésére, és ezáltal közvetlenül is informálódik a Bábolna Rt. helyzetéről. Az ad hoc bizottság a Bábolna Rt. működésével kapcsolatos megállapítások alapján a privatizáció megvalósulásáig - illetve azzal párhuzamosan - intézkedések végrehajtását tartja szükségesnek.
A kormány kezdeményezése alapján az ÁPV Rt. igazgatósága 1997. október 20-án hozott határozatával két bizottságot hozott létre: ezek feladata lesz egyrészt a Bábolna Rt. reorganizációját megalapító intézkedési terv kidolgozása, másrészt a kialakult helyzet felelősségi kérdéseinek feltárása. A Bábolna Rt. működésének javítása érdekében tervezett intézkedések - az ad hoc bizottság javaslatait is figyelembe véve - most készülnek. A Bábolna Rt. reorganizációs tervét előkészítő intézkedési tervet '97. november 15-éig kell kidolgozni, illetve a kormány elé terjeszteni. Ezért a reorganizációs program részleteiről jelenleg még korai beszélni, és emiatt a reorganizációra fordítható összeget sem lehet meghatározni. Ez egyébként az egyik kérdésre is a válasz.
Tájékoztatásul megemlítem, hogy az ÁPV Rt. által elkészített privatizációs koncepció a szervezeti és stratégiai célkitűzéseket a tőkeemeléses privatizáció végrehajtásával egyidejűleg javasolta rendezni. A társaság privatizációs koncepciójáról mint alapelvről, és arról, hogy a privatizáció során a termőföld bennmarad-e vagy sem a társaság tulajdonában, a kormány még nem döntött. A privatizáció nem marad el, csak a földtörvényről szóló döntés függvényében később kerül napirendre. Ezért a kormány által jóváhagyandó tervezett reorganizációs (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) intézkedések számításba veszik egy jövőben megvalósuló tőkeemelés összegét, illetve lehetőségét is.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me