DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Úgy látszik, hogy az azonnali kérdéseknél nem volt itt vagy nem figyelt eléggé. (Homoki János: Itt voltam!) Akkor úgy látszik, hogy valami más probléma lehet, hiszen én nagyon sok vonatkozásban válaszoltam képviselőtársamnak ezen kérdéseire, amelyek most öntől hangzanak el.
Szeretném még egyszer hangsúlyozni: közbiztonság és bűnügyi helyzet nem szinonim fogalmak. A közbiztonság jóval tágabb fogalom. Nem is vállalkozhat arra a rendőrség, hogy itt közbiztonság szempontjából tökéletes megoldásokat produkál. A rendőrségnek elsődleges feladata - de nem kizárólag a rendőrség feladata - a bűnüldözés. A másik a bűnmegelőzés, ahol már a rendőrségnek jóval kisebb szerep jut. Mivel a bűn egész társadalmunkat átszövi, ezért csak egy nagyon komoly társadalmi összefogással tudunk ellene hatékonyan fellépni.
Nem kell önnek visszamenni Éváig és a kígyóig, de ha a bűnözés okait nézzük, akkor azt hiszem, abban rengeteg dolog benne van, nagyon széles a skála, ahol a bűnözés okait kell keresnünk. Ne legyünk már idealisták, és ne várjunk el olyan dolgokat a rendőrségtől, amelyeket nem várhatunk el; a negatívumok mind-mind egy óriási nagy, pozitív társadalmi változásnak a hordalékai - a rengeteg okba beleértve a jelentős jövedelmi, vagyoni polarizációt, amelyen keresztülment ez a társadalom az elmúlt hét-nyolc évben; hogy nyitottá váltak a határaink; hogy munkanélküliség van, ami korábban ismeretlen fogalom volt, és még sorolhatnám..
Ha az ön logikáját követjük, akkor valóban egy rendőrállam jön létre. Ezt mondtam a másik a képviselőtársunknak is, hiszen arra alkalmatlan a rendőrség, hogy a bűn okait megszüntesse. Volt egy olyan társadalmi elképzelés, amely azt mondta, hogy majd megszűnik a bűn, itt, a földön mi mindannyian angyalok leszünk. Ezt úgy hívták, hogy kommunizmus, csak ugye ez nem jött össze.
Az ön által elmondott adatok alapján természetesen egy enyhe növekedést tapasztalunk a bűnözésben az ismertté vált bűncselekményeknél, de ahogy ön felsorolt néhány kiragadott példát, én is el tudnék mondani jó néhány példát. Ezt is elmondtam egyébként, hogy számomra nagyon örvendetes az, hogy a befejezett emberölés vagy az emberölési kísérletek, vagy a testi sértés, vagy a házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni, ismertté vált bűncselekmények száma pedig jelentős mértékben csökkent. Azt hiszem, hogy ezek a közérzetre jobb hatással vannak, illetve nagyobb hatással vannak, mint az ön által említett statisztikai adat, amelynek jelentős részét az teszi ki, hogy az okirat-hamisításoknak a száma valóban jelentősen emelkedett.
Ezenkívül pedig csak azt tudom mondani, hogy nincsen válság a bűnügyi vezetésben, a Belügyminisztérium vezetésében, nincsen válság a rendőrség vezetésben sem, mindenki teszi a dolgát. Ha ön elolvassa az újságokat, akkor talán nemcsak azt olvassa el, hogy ilyen statisztika megjelenik - hála istennek, demokráciában élünk, és ma már tudjuk a rendőrség tevékenységét -, hanem talán az is eljut önhöz, hogy azért valamit teszünk is. Elkészült a rendőrség középtávú terve, elkészült a bűnmegelőzési program, amely mind-mind arra szolgál, hogy hatásosabban, hatékonyabban tudjuk felvenni a bűnözéssel szembeni küzdelmet. Ehhez azonban az egész társadalomnak hozzá kell járulnia (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy komoly, hatékony bűnmegelőzés legyen.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me