IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Magyarország a szőlőtermesztés északi határán helyezkedik el. Elsősorban ennek tudható be a termésmennyiségek évenkénti erős ingadozása. Mondhatjuk, ez egy adottság, jelenleg versenyhátrány. Mint a jelenlegi felvásárlási helyzetkép is tükrözi, a szőlőtermelők jelentős része kiszolgáltatott a felvásárló kénye-kedvének.
Gazdasági helyzetük megszilárdítása érdekében milyen intézkedéseket tervez rövid, közép- és hosszú távon a mezőgazdasági kormányzat? Véleményem szerint az 1909-től működő közpincék komoly szerepet töltöttek be a magyar szőlőtermelés és borkultúra megalapozásában, a piacra jutásban. Miért vonakodik a mezőgazdasági kormányzat ezen közpincerendszer felállításától? Hiszen a jelenlegi körülmények ezt lehetővé teszik, és a helyzet szinte kiköveteli. Több millió liter tárolótér állt kihasználatlanul, a szőlőtermelők pedig ráfizetéssel tudnak megszabadulni a terméstől. Nemhogy ültetvénypótlást nem fognak végezni, hanem kivágják azt az ültetvényt is, ami jelenleg még megvan. A kérdést nem lehet egyszerűen a közraktározás témakörébe utalni, hiszen mindannyian tisztában vagyunk ennek specialitásával.
Tisztelt Miniszter Úr! Lát-e lehetőséget arra, hogy a borgazdaság ne csak a jogi kereteket kapja meg, hanem a tartós felemelkedés gazdasági lehetőségét is? Tudja-e támogatni a közpincék ezen célok érdekében való alkalmazását? Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me