DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban vagy hetekben igen gyakran szerepel az Európához való csatlakozásunk, igen gyakran szerepel a NATO kérdése és az OECD-országokkal való eddigi kapcsolatrendszerünk. Én azonban egy olyan szegmensről szeretnék beszélni, ami a társadalmi versenyképességünket segíti elő, hiszen senki nem gondolhatja komolyan, hogy ha a kutatás-fejlesztésben elmaradunk az európai, illetve a fejlett országoktól, akkor valóban igazi csatlakozásról beszélhetünk, akkor valóban egyenrangú partnerei vagyunk az európai országoknak.
Azt gondolom, hogy a magyar parlament és a magyar kormány nem kellő mértékben foglalkozik a társadalmi kutatásokkal és fejlesztésekkel, és ennek egyik példája volt az OTKA-törvény tegnap esti vitája, amely fél 9 körül kezdődött el, természetesen parlamenti közvetítésen kívül. Miről volt akkor szó? Egyetlenegy kérdésről, talán azt lehetne mondani: az egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési támogatásról szóló törvényről.
De egy másik példát is emlegethetnék, hiszen a kormány hároméves tevékenységéről szóló beszámolónak a hatvanegy oldalából mintegy fél oldal foglalkozik a kutatás-fejlesztéssel, és a megállapítások arról szólnak, hogy bizony itt növelni kellene a támogatást. Igazi konkrétumként egyetlenegy mondat sem szerepel.
Én úgy hiszem, hogy ezek a tények arra ösztökélik a Magyar Demokrata Fórumot és mindazokat, akik valóban gondolkoznak az európai csatlakozásról, hogy végigtekintsük, mi történt az elmúlt időszakban, és milyen óriási problémákat jelent az, hogy kevés támogatást kap a kutatás-fejlesztés. Nem lehet azt mondani, hogy az ott dolgozók élet- és munkakörülményei megfelelnek az európai átlagnak, sőt mi több, azt lehetne mondani, hogy az a 49 dolláros támogatás, amely erre a területre fejenként jut, valójában nem több, mint ha minden lakos hetente lemondana egy korsó söréről. Elégséges-e ez az összeg, elégséges-e a kutatás-fejlesztésre egy korsó sört fordítani hetente, vagy pedig ennél sokkal többet kellene?
A kutatás-fejlesztésre fordított fejenkénti 49 dollár tizedrésze annak, amit az OECD-országok átlagosan erre fordítanak, és akkor nem beszélhetünk, mondjuk, az Amerikai Egyesült Államokról vagy Japánról, amelyek nálunk sokkal gazdagabbak, tehát nyilvánvaló, hogy a nagyobb GDP-ből nagyobb hányadot tudnának erre a területre fordítani.
Lehet azt mondani a költségvetés kapcsán, hogy nincs elég pénz; lehet azt mondani, hogy a GDP-nek kisebb hányadát tudjuk erre a területre fordítani. De akkor igen meglepő a magyar kormány képviseletében megjelenő szakértőknek, illetve kormánytagoknak az 1997. október 6-án Bonnban, a német-magyar kutatási fórumon tartandó beszédéből az az idézet, amelyik azt mondja: az 1996. évben már számos önálló projekttel sikerült a fejlesztést megindítani.
Kedves Képviselőtársaim! Magyarországon 1986-ban a GDP 2,4 százalékát fordítottuk kutatás-fejlesztésre, ezt "sikerült" 1995-ben 0,4 százalékra letornászni, majd ezt követően 1996-ban a kutatás-fejlesztés 0,6 százalékot is elért. Ugyanez a szám az Amerikai Egyesült Államokban 2,4 százalék, Japánban 2,2 százalék.
Az a kérdés: vajon ezek szerint megtehetjük-e azt, hogy az agyakat nem fejlesztjük; megtehetjük-e azt, hogy a kutatásban részt vevő munkatársak rendkívül rossz körülmények között és rossz felszereltséggel dolgozzanak?
Az elmúlt években számos kormányzati pozícióban lévő szakember elmondta, hogy óriási fejlesztés indult meg a felsőoktatásban. Kétségtelen tény, el kell ismerni, hogy 1990-től folyamatosan kétszeresére emelkedett a hallgatói létszám. Azonban nem képzelhető el, hogy minőségi oktatás legyen a felsőoktatási intézményekben akkor, hogyha nem vennének részt a kutatók ebben az oktatási rendszerben, ha maguk nem kapcsolódtak volna be ebbe a rendszerbe.
Ezért úgy gondolom, hogy szükséges és nagyon fontos felhívni a parlament figyelmét: elfogadhatatlan, hogy a kutatás-fejlesztés közvetett és közvetlen állami támogatása ilyen csekély mértékű. Kérem képviselőtársaimat, gondolják meg, hogy ha majd megnyomják a gombot, akkor mire szavaznak. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me