DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen Tisztelt Elnök Asszony! Igen Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Képviselő Urak!
Először is köszönettel nyugtázom Burány Sándor frakcióvezető-helyettes úr elismerő szavait, amit a kormány, a megoldáson nagyon sokat dolgozó tárcák és kollégáim nevében igenis örömmel nyugtázok, és elfogadok. Mint ismeretes, elhangzott, hogy február 17-én arra kényszerültem, hogy itt, a parlamentben napirend előtt felszólaljak ebben a témakörben, és ismertessem azt a kialakult súlyos helyzetet, amely súlyos helyzetben nekünk megoldást kellett keresni. Azon felszólalásom fő célja az volt, hogy az Országgyűlést és az Országgyűlésen keresztül az egész közvéleményt tájékoztassam a helyzet lényegéről; és még egyszer aláhúznám, hogy az akkori fölszólalásomnál sem az volt a célom, hogy a hibák okait föltárjam, nem is mentem el a személyes felelősség megállapításának kereséséig, mert úgy ítéltem meg, hogy itt egy olyan jelentőségű ügyről van szó, ahol az ország érdekét az szolgálja a legjobban, ha közösen keressük a megoldást.
Elhangzott az előző, Burány Sándor frakcióvezető-helyettes úr felszólalásában is, hogy itt a magyar mezőgazdaságnak elemi érdekét képviselő exporttámogatásról volt szó, ezen keresztül az egész agrárgazdaság, az egész magyar mezőgazdaság sorsa függött attól, hogy sikerül-e megoldást találnunk erre a hibára. Amellett engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmet arra is, hogy itt az ország nemzetközi megítéléséről is szó volt, hiszen az országunk korábban kivívott nemzetközi presztízsén egy nagyon nagy csorba esett ezzel a hibával, és azáltal, hogy az elmúlt három évben tulajdonképpen jogsértő gyakorlatot folytattunk akkor, amikor a korábbi kötelezettségvállalásunkkal ellentétben továbbra is a vállalásainknak nem megfelelő módon kényszerültünk mezőgazdasági exportunkat támogatni.
Itt is elhangzott, hogy milyen nehéz munka volt ennek az ügynek, ennek a hibának, csorbának a kiküszöbölése. Ne felejtsék el: a WTO esetében ez az első olyan megállapodás, ahol a feleknek sikerült peren kívüli megállapodást tető alá hozni. Ne felejtsék el, hogy pont a mezőgazdaság területén sikerült egy ilyen megállapodást kivívnunk, ahol, azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy a mezőgazdaság a világkereskedelem legvitatottabb területköre.
Azt hiszem, amikor Burány Sándor frakcióvezető-helyettes úr felhívta a figyelmet arra, hogy itt milyen eredményt ért el a kormány, akkor nem öndicséretről volt szó, hanem arról, hogy a problémák mellett igenis ideje annak, hogy amikor hibákat javítunk ki, eredményeket érünk el, akkor ezekről is beszéljünk. Még egyszer fölvállalom, hogy a kormány nevében megköszönöm ezeket az elismerő szavakat, és ígéretet tehetek arra, hogy a jövőben is minden hasonló ügyben elsősorban az ország érdekét szem előtt tartva fogunk eljárni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me