CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A jövő évi költségvetés vitájában, úgy látom, az eddigieknél is kiemeltebb szerepet kap a gazdaságpolitika, az iparpolitika. Ez, azt hiszem, hogy érthető, hiszen a ciklusnak utolsó költségvetési vitájában vagyunk, és ez alkalmat ad visszatekintésre, nemcsak a ciklusra, hanem az előző ciklusra is. Ilyen módon a gazdaságpolitikából, annak problémáiból vezethető le tulajdonképpen a jelenlegi állapot, azaz az a beszorítottság, amiről itt az előttem szólók is beszéltek, és ami miatt akár ellenzéki, akár kormánypárti oldalról nagyon nehéz a jogos lobbyérdekeket képviselve áttörni ennek a kialakult költségvetési helyzetnek a páncélját, tehát egyes területeknek az igenis nagyon indokolt fejlesztésére pénzt teremteni. Ez rendkívül nehéz. Mindez a gazdaságpolitikából vezethető le, ezért most ebben a hozzászólásomban egy kicsit a múltra is visszatekintve próbálom a helyzetet érzékeltetni és természetesen a mostani költségvetésre is rámutatni, hogy mik a fő problémák.
A '80-as évek végén, a '90-es évek elején az ipar fejlődésére alapvető hatással volt a hazánkban gyártott termékek közel 70 százalékának a felvevőpiacát jelentő KGST összeomlása és a fejlett országok többségét sújtó recesszió. A szakértőket éppen ezért nem lepte meg, hogy mindezek hatására az ipari termelés jelentősen visszaesett, megjelent a munkanélküliség, és zavarok jelentkeztek a nagy ellátórendszerek működésében is.
A '70-80-as években kialakult pazarló, rossz struktúrájú, kedvezőtlen iparszerkezet egy részét mára sikerült az európai piacokon többé-kevésbé versenyképessé tenni, de termékeinknek még mindig nagy hányada versenyképtelen.
Az ipari termelés először 1993-ban nőtt, köszönhetően annak, hogy az Antall-kormány az 1991-92-ben kidolgozott válságkezelő stratégia és az 1993 januárjában jóváhagyott iparpolitika alapján megkezdte a veszteséges ipari nagyvállalatok válságkezelését, átalakítását, azok privatizációját, bizonyos forrásokat nyújtva az önkormányzatoknak már 1990 őszétől - elsősorban a helyi víz-, csatorna-, gázhálózat, közigazgatási határon belüli úthálózat kiépítésére és hosszú távon kiszámítható befektetési kedvezményeket biztosítva a hazánkban befektetni szándékozó külföldi tőke számára.
Az önkormányzati beruházások, a privatizált vállalatok és a külföldi tőke beruházásai együttesen lendítették fel az ipari termelést, ami 1993-ban 4 százalékkal, 1994-ben már 10 százalékkal növekedett. Mindez, szakértői vélemények szerint, 1995-től biztos 5 százalék körüli GDP-növekedést eredményezett volna, ha a 1994-ben hatalomra kerül kormány nem téves diagnózist állított volna fel az adott növekedéssel párhuzamosan kialakuló egyensúlytalanság okaira.
Még nagyobb hiba volt, hogy a téves diagnózist hibás terápia követte, a kormányváltás utáni bizonytalankodások és főleg a 1995-ben bevezetett Bokros-csomag lehűtötte a gazdaságot, visszavetette az ipari termelés növekedését.
Ezért, úgy gondolom, részünkről jogos hipotézis az, hogy itt tulajdonképpen egy elmaradt GDP-növekedésről, elmaradt gazdasági növekedésről beszélünk most utólag visszatekintve.
A gazdaságpolitikában 1994-95-ben bekövetkezett változás szerencsétlen volta egyértelműen megmutatkozott a gazdálkodó szervezetek számának csökkenésében és a foglalkoztatottak arányában is. 1995-ben 26 százalékkal csökkent a 15 főnél kevesebbet foglalkoztató ipari kisvállalkozások száma és 13 százalékkal a 300 főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma. Mindez döntő befolyással volt a munkaerőpiacra is.
A gazdasági társaságok árbevétele és a foglalkoztatottak száma drasztikusan csökkent. Sajnos, a folyamat 1995-ben és 1996-ban is hasonlóan alakult.
Az ipar az elmúlt hét évben számos vonatkozásában erőteljes strukturális átalakuláson ment keresztül. A gazdasági társaságokról, a vállalati átalakulásról, a külföldiek magyarországi befektetéséről szóló törvények és a különböző privatizációs programok végrehajtása nyomán alapvetően megváltozott a tulajdon szerkezete is.
A magánosítási folyamat előrehaladása folytán az ipar jegyzett tőkéjén belül a magántulajdon aránya már 1995 végére mintegy 60 százalékra nőtt.
1995-ben az ipar által létrehozott bruttó hozzáadott érték 68 százalékát, a feldolgozóiparban 74 százalékát a hazai és külföldi többségi magántulajdonú vállalkozások adták, amin belül a hazai magánszektor aránya nagyobb volt, mint a külföldié. Ezt a kedvező folyamatot a Bokros-csomag fűnyírója összekaszabolta, de teljesen megállítani nem tudta.
A bruttó ipari termelés növekedési üteme csak csökkent 1995-ben és 1996-ban, de nem állt meg.
(13.40)
Ez a visszafogott, stagnáló fejlődés azóta is tart, s a szakértők nagy többsége egyetért abban, hogy mindez elsősorban az 1990 és '94 között beindult folyamatoknak és az akkor kialakult szabályozásnak a következménye.
A kormány mostanában rengeteget hivatkozik a dinamikussá vált ipari növekedésre. Ez a növekedés természetesen örvendetes, természetesen valós, nem vonjuk kétségbe, de egyoldalú és erősen területspecifikus. A hazánkban megtelepült multinacionális cégek a feldolgozóiparban fektettek be a legtöbbet. Ezen cégek elsősorban a Nyugat-Dunántúlra és a főváros környékére települtek. A külföldi tulajdonú társaságok elsősorban az olcsó munkaerő és a viszonylag fejlett helyi infrastruktúra miatt fektettek be. Az így megindult fejlődés éppen ezért felemás és eddig még rossz szerkezetű. A hazai beszállítók aránya átlagban még ma sem éri el a 35 százalékot. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy a GDP-növekedés mintegy felét hét multinacionális cég ipari zöldmezős beruházásainak többletteljesítménye hozta, és hogy a többi külföldi cég zöldmezős ipari befektetése adja a növekedés további negyedét, akkor különösen fontos annak a hangsúlyozása, hogy mindenképpen támogatni, növelni kell, de leginkább kellett volna a hazai beszállítói részarányt.
Ezen a téren is sajnálattal kell tehát megállapítani, hogy a megindult felemás fejlődés érdemileg nem bővítette a hazai kis- és középvállalkozások lehetőségeit, sőt, azokat kimondottan hátrányosan érinti a közterhek és járulékok nyomasztóan magas volta.
Felelősséggel kijelenthető az is, hogy a magyar vállalkozók legtöbbje ma tőkehiány miatt nem tudja állni a versenyt a nagy külföldi cégekkel. A központi költségvetésben biztosított források szűkösek, és amik rendelkezésre állnak, sem igazán működnek, mert vagy rendkívül bürokratikus a pályázati rendszer, vagy a folyósítási kormányrendelet jelenik meg késve, vagy az elérhető, megszerezhető információ kevés egy átlagos vállalkozó számára.
Kimondottan hátrányt jelent, hogy a magas közterhek miatt a vállalkozások képtelenek beruházásokra megtakarítani, és az esetek többségében csak a napi túlélésre dolgoznak. A csekély számú ipari park még nem igazán vonzó a vállalkozások számára, mert a korlátozott támogatás nem nyújt megfelelő védelmet, inkubáló környezetet az induláshoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, mindezekhez egy általános társadalmi és szociális fékhatás, szorítás is társul, ami elsősorban az egészségügy és a bűnözés területén végbement drámai romlás következménye. Ma már közhely számba megy, hogy katasztrofális az ország egészségi állapota, emberemlékezet óta nem volt olyan ütemű a népességfogyás, mint 1996-ban, de ma úgy tűnik, hogy az idei év még rosszabb lesz, hiszen csak az idei év első felében 25 ezer fővel csökkent a népesség. A Bokros-csomag minden költségvetési tétellel szembeszállt, amely a családokat támogatta, olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek következtében most már visszamenőleg megállapítható, hogy a családi támogatás ebben az országban nagyon jelentősen csökkent. Habár nem kifejezetten gazdaságpolitikai téma, de itt a költségvetésben is elő kell hoznunk ezt, a demográfiai helyzet romlását, amelynek kapcsolata ezekkel az intézkedésekkel vitathatatlan. Megszüntették a gyermekgondozási díjat, korlátozták a gyermekgondozási segélyt, jövedelemlimithez kötötték a családi pótlékot, és megszüntették a várandóssági pótlékot.
Állítjuk, hogy az 1994 és '97 közötti jövedelemelvonási politika legnagyobb vesztesei társadalmi szempontból a családosok, a helyi önkormányzatok és a nyugdíjasok voltak. Természetesen ez nem ok nélküli, hiszen például a bruttó nemzeti terméken belül az elmúlt három évben a családi támogatások aránya 3,3 százalékról 1,7 százalékra, az önkormányzatok támogatásának mértéke pedig 6,8 százalékról 4,5 százalékra csökkent. A családok elleni intézkedésekkel egy időben hasonló lépésekre került sor a lakásépítési támogatásoknál is. Csak 1995-ben egyharmadával csökkent a lakásépítkezések támogatása, megszüntették ugyanazon gyermek után a kedvezmény igénybevételét, az áfa visszaigényelhetőségét. A tavalyi 17 milliárd forint lakásépítési támogatás után, ami a '95. évi támogatásnak is csak a fele volt, '98-ban új lakás építésére alig többet mint 20 milliárd forintot terveznek.
A költségvetési vita kapcsán rengeteget hallhattunk arról, hogy jövőre végre az elmúlt évek szorítása után reálbéremelés következik. Természetesen ez így van, és ez örvendetes, de még ezen emelés után is a munkavállalók reálbére 10 százalékkal lesz alacsonyabb, mint 1994-ben volt.
Hasonló a helyzet a nyugdíjak esetében is. Erről azért kell kiemelten szólni, mert a kormánypropaganda és a vitában már felszólalt több kormánypárti képviselőtársam beszélt arról, hogy milyen jó lesz jövőre a nyugdíjasoknak. Nos, tisztelt Ház, mi azokkal értünk egyet, akik szerint a jövő évi nyugdíjemelésből végső soron nem lesz reálértéken számított növekedés. Nem lesz, mégpedig azért, mert a nyugdíjasháztartások kiadásaiban a legnagyobb részt az élelmiszerre és az energiára költött hányad teszi ki. A nyugdíjemelést tehát el fogja vinni ezeknek a kiadásoknak, elsősorban az energia árának az emelkedése.
Itt jutottam el ahhoz a területhez, ahol vissza kell tekinteni az elmúlt évek elhibázott privatizációs gyakorlatára is, melynek során a kormány külföldieknek árusította ki az energetikai szektor többségi tulajdonát. Többségi tulajdonát! Hogyan látják mindezt az emberek, mit éreznek mindebből? Csak annyit látnak, hogy a szolgáltatások színvonala lényegében nem változott, ugyanúgy saját erőre van szükség, ha csatlakozni akarnak a hálózatra, mint régen, az energiaárak pedig, ha esik, ha fúj, most már negyedévente emelkednek, hiszen a kormány 8 százalékos nyereséget garantált kormányhatározatban megfogalmazottan.
Feltételezem, valamennyien egyetértünk abban, hogy a jövő alapját a beruházások jelentik. Az 1995-96-ban 8 százalékkal visszaeső beruházási volumen ez év végére éri majd el az 1994. évi szintet. Háromévi beruházási stagnálás számláját majd az elkövetkező években kell kiegyenlíteni. A költségvetés közvetlen felhalmozási kiadásainak aránya a GDP-ben az 1994. évi 1,9 százalékkal és az ez évi 1,8 százalékkal szemben a jövő évben csak 1,7 százalék lesz a hazai infrastruktúra ma még mindig széles körű elmaradottsága ellenére. Elképesztő, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű borsod-abaúj-zempléni és szabolcs-szatmári régiók helyzetét javító M3-as autópálya továbbépítésére a központi költségvetés mindössze 3,5 milliárd forintot kíván biztosítani - kevesebbet, mint egy kormányzati intézmény számára.
Mindezeket figyelembe véve sajnálatosan kell megállapítani, hogy a kormány képtelen volt olyan ipar- és gazdaságpolitikát kialakítani, ami érdemileg támogatja a hazai kis- és középvállalkozókat, és képtelen volt olyan költségvetés-tervezetet benyújtani, ami tényleg támogatja a hazai gazdaságot.
(13.50)
Ezt a visszatekintést azért kellett elmondanom, mert itt a mai napon és általában a költségvetési vitában fő hangsúlyt kap a gazdaságpolitika értékelése. Mi megértjük azt a hasonlatot, ami itt ma már elhangzott, hogy a kanyarban fékezni kell. Ezzel szembetettük már azt, hogy a kanyarban gázt is kell adni. Mert az is képtelenség, hogyha csak fékezés történik. Tulajdonképpen az a feladat, és azt hiszem, hogy ez még mindig, napjainkra is fennáll, hogy a kanyarban úgy fékezzünk, hogy közben a szükséges gázt is megadjuk, hiszen ha ez nem történik meg, akkor további leépülés is várható.
Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon a költségvetés általános vitájában ezekre kívántam fölhívni a figyelmet.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me