DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetértve azzal, hogy a pedagógusok bére alacsony, és szükséges a bérhelyzetük javítása, a Pokorni úr által felvázolt képet szeretném még néhány mozzanattal kiegészíteni.
Igaz, hogy a pedagógusok reálkereseti helyzete az elmúlt években romlott, de ebben az évben egy pozitív fordulat kezdődött el. Az év első nyolc hónapjában a közalkalmazotti szférában öt százalék körül nőttek a reálkeresetek, és a jövő évi bérmegállapodás ennek a folytatását garantálja.
Igaz, hogy 1996-ban nem teljesült a közalkalmazottakkal kötött bérmegállapodás, de ehhez hozzá kell tenni, hogy az önkormányzatok alulteljesítése miatt a kormány kiegészítő megállapodásokban még mintegy tízmilliárd forintot juttatott elsősorban pedagógusoknak önkormányzati területen.
Ez évben az ez évre szóló megállapodás, ahogy már utaltam rá, teljesülőben van. A jövő évi megállapodást is reálisnak, megvalósíthatónak látjuk, ez mintegy 3 százalékos reálkereset-emelkedést hozhat a pedagógusoknak.
Az, hogy teljesítményelismerést célzó keretet ez évben nem tudtunk elkülöníteni, a megállapodásból fakad, a szakszervezetek azt választották, hogy inkább a bértábla növelésén keresztül kívánnak hozzájutni a bérnövekedéshez. Ezzel együtt is tárgyalásokat folytatunk a szakszervezetekkel egy teljesítményt, minőségi munkát elismerő konstrukció kimunkálásáról, és ahogy ennek létrejönnek és adottak a pénzügyi feltételei, mindenképpen indokoltnak tartjuk a bevezetését.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me