DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Torgyán képviselő úr hozzászólásából három elemre szeretnék reagálni. Most a kétperceseiben is megismételte, hogy az ENSZ azt mondta, a forint 50 százalékkal túlértékelt. Szeretném megkérni képviselőtársamat, ha lenne szíves megjelölni azt a forrást pontosan, hogy az ENSZ hol nyilatkozott ilyen mértékről. Mi nem ismerünk ilyen forrást, amelyben az ENSZ a forint ilyen értékű... (Dr. Torgyán József elhagyja az üléstermet. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Kisomfordál! - Elmegy! - Hagyjátok! - Derültség.) - nyilván majd üzenni fog, ha kiment a teremből. (Derültség.)
A másik dolog: nagyon örülök annak, hogy képviselőtársunk - egy-két évvel korábban a kormány javaslatára a parlamenti többség által elfogadott - olyan változást prognosztizál egy esetleges kisgazdaprogram részeként, amely Magyarországon megvalósult. Nevezetesen: az adócsökkenésnek egy olyan elemét, amelyet ez a parlament, ez a kormánytöbbség két éve bevezetett Magyarországon, a társasági adó mértékének felére csökkentésével. Igenis, megtettük azt a lépést, hogy van olyan adóelem, amelyben lehetett csökkenteni, és ezzel a bevételek a költségvetésben növekedtek. Természetesen nem igaz az, hogy minden más közteherformánál ez az adócsökkenés vagy köztehercsökkenés egyben bevételnövekedéssel is járna együtt. Tehát az az okfejtés, ami számszerűsítve elhangzott - miszerint ha csökkentenénk 25 százalékkal, akkor az a bizonyos 30 százalékos, a feketegazdaságból származó bevétel milyen mértékben növelné a költségvetés bevételeit -, természetesen oktalan okfejtés, hiszen ez így nem áll fönn.
A harmadik dolog, amire szeretnék hivatkozni: úgy tűnik, Torgyán képviselő úr a cseh példát szeretné magunk elé állítani, amely cseh példának a következményeiről szerintem minden magyar állampolgár, aki újságot olvas, tudhatja: 1997-ben bekövetkezett az, amit a gazdasági szakértők évekkel ezelőtt már jósoltak. Megítélésem szerint helytelen lenne, ha a Kisgazdapárt javaslatait elfogadva egy ilyen útra lépne Magyarország vagy lépett volna bármikor is. Remélem, nem fog ez bekövetkezni Magyarországon. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me