TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés tárgyalása kitűnő alkalom arra, hogy a nagy egészen belül egy - úgy hiszem - mindannyiunk számára rendkívül fontos részterület, a lakásügy főbb jellemzőiről, problémáiról beszéljünk, megpróbálva a lehetetlent: mindezt tíz perc alatt.
A Szabad Demokraták Szövetsége a lakásügyet és az azzal foglalkozó lakáspolitikát fennállása óta az egyik leghangsúlyosabb kérdésként kezeli. Ezt bizonyítják korábbi megnyilvánulásai is: kerülve a demagóg ígérgetéseket, a tárgyszerűséget helyeztük és helyezzük előtérbe. Jelen felszólalásomban is igyekszem ebben a szellemben megnyilvánulni.
Röviden a mai lakáshelyzet főbb jellemzőiről, állapotáról: az ország lakásállománya négymillió darab körül van. Ez a szám évről évre változik. Kismértékű, 4-5 ezer darabos a lakásmegszűnés, és 20-25 ezer darabos állománynövekedés van évente. A tízmilliós népességszámot figyelembe véve 2,5 fő jut egy lakásra, mely az európai átlagnak megfelel. A lakások átlagos alapterülete is viszonylag magas, melyet a 2,5 milliós családiház-állomány 100-200 négyzetméteres nagysága kedvezően befolyásol.
A lakások komfortfokozata lehetne jobb is, bár az elektromosenergia-ellátás és vezetékes ivóvízellátás szintje gyakorlatilag száz százalékosnak tekinthető, míg a szennyvízcsatornázás, földgázellátás, az utak állapota és a távközlés területén javítanunk kell pozícióinkat. Biztos vagyok benne, hogy minden magyar állampolgár érzékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyek e téren az utóbbi időben történtek.
A lakásállomány tulajdoni jelleg szerinti megoszlása a következő: az állami és önkormányzati tulajdonú lakások a teljes állomány 8 százalékát teszik ki, míg a további 92 százalék természetes személyek tulajdonában áll. Ezen belül a társasházi és szövetkezeti lakások száma 1 millió 230 ezer darab. E témakörhöz tartozik még az évente épült új lakások száma is, melyről korábban beszéltem, de ez az utóbbi két évben javuló tendenciát mutatva 25-28 ezer darabra emelkedett. Szeretnénk, ha az évente épült új lakások száma 40 ezer körül stabilizálódna, amely az évi 1 százalékos amortizációnak felel meg.
Feltehető a kérdés, hogy bár a fenti adatok kedvező képet nyújtanak a lakáshelyzetről, a közvélekedés mégsem egyértelműen pozitív. Választóinkkal találkozva többnyire negatív megítélést érzékelünk. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetünk a lakáskérdés javításáért és főleg igazságosabbá tételéért?
A kérdés mennyiségi oldalát vizsgálva bizonyítható, hogy az országrészektől, térségektől, de akár a településektől függően is változik a lakáshelyzet megítélése. Az ország fejlődő, növekedőben lévő szerencsésebb területein lakáshiány tapasztalható, túlkereslet mutatkozik. A gazdaságilag stagnáló vagy visszafejlődő területekre a lakásbőség, illetve a túlkínálat jellemző. Míg Budapesten egy összkomfortos, 60 négyzetméteres panellakásért akár négy-öt millió forintot is adnak, addig egy kelet- vagy észak-magyarországi városban ugyanezen összeg felét sem adják meg egy hasonlóért.
A minőségi oldal problémái is többrétűek. Az 1974 előtt épült lakások hőszigetelése az akkori szabványok figyelembevételével készült. Ma ezekben jóval drágább a fűtés, mint a '74 után megépültekben. A növekedő energiaárak előbb-utóbb mindannyiunkat rákényszerítenek egy korszerű hőszigetelési rendszer elkészíttetésére.
A másik minőségi probléma az elmaradt felújítások kérdése. A korábbi állami tulajdonú, majd '90 után privatizált rendszeres karbantartása sok esetben nem vagy csak alig történik meg. Ma ezt a hiányt az új tulajdonosoknak kell bepótolni, ami részükről tetemes anyagi ráfordítást igényel.
E rövid és hézagos helyzetismertetés után arról kell beszélni, mit tud tenni a parlament vagy a kormány a lakásügy helyzetének javítására, a társadalom elégedettségének kivívására.
(12.10)
Először: a legfontosabbnak minden politikai erő egyetértését tartom abban a kérdésben, hogy a lakhatás az ember alapvető létszükséglete. Az ENSZ lakáskérdésekkel foglalkozó szervezete, a Habitat 1996-os isztambuli konferenciája - melyen számos állam- és kormányfő, miniszter képviselte országát - minden tagországnak javasolta a lakhatás jogának alkotmányos alapjogként való elismerését. Jól tudom, hogy ma Magyarországon erre a lépésre elegendő anyagi erő nem létezik. Mindenesetre a kérdés megtárgyalását mindannyiunk szíves figyelmébe ajánlom.
Másodszor: a parlament és a kormány rendkívül sokat tehet a lakásügy helyzetének javításáért egy jól átgondolt lakáskoncepcióval és megfelelő törvényekkel. E téren eredményekről tudok beszámolni. 1995-ben elkészült a kormány lakásügyi koncepciója, majd azt követően a lakásügyhöz kapcsolódó törvények sorozata született meg. Elfogadtuk az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint a településfejlesztésről szóló törvényt. Megszületett a lakás-takarékpénztári törvény, amely alapján létrejött lakás-takarékpénztárak megkezdték a lakás célú megtakarítások szervezését. Rendkívül fontos törvények születtek a jelzálogról és hitelintézetekről. E törvényekben szabályozott rendszerek biztosítják az építéshez vagy felújításhoz szükséges tőkekoncentrációt. Jelenleg tárgyalja és reményeim szerint rövidesen elfogadja a parlament a társasházi lakásokról szóló törvényt, mely, mint említettem, több mint egymillió lakás fenntartási és működtetési körülményeit - reméljük, megnyugtatóan - fogja szabályozni.
Harmadszor: a parlament rendkívül sokat tehet a közvélemény számára szürkének vélt kép javításáért az éves költségvetés elfogadása során. Az 1998. évi törvényjavaslat 83,2 milliárd forintot irányzott elő a lakásügy különböző területeinek támogatására. Ez az az összeg, mellyel jól gazdálkodva, azaz megfelelő helyre juttatva a korábbiaknál nagyobb optimizmussal nézhetünk a jövő esztendő lakásügyi helyzete elé. Ebben az évben azonban még az előirányzatnak 60 százaléka fordítódott a múltban történt pénzügyi vállalások rendezésére. A jövő évi költségvetésnek a régi elkötelezettségek törlesztésére, mint például a lakáshitelek vagy a lakáshitelek egy része helyébe lépő törvények kamataira az előirányzatnak csak 44 százalékát kell fordítani.
Jelentős, mintegy 14,4 milliárd forint jut jövőre az önkormányzatoknak a szociális normatíva részeként a lakásépítés és -fenntartás támogatására, míg a fegyveres testületek lakásépítésére 3,2 milliárd forint az előirányzat. A lakásépítési kedvezmény - mely régebben szocpol kedvezmény néven volt ismert - a jövő évben 20 milliárd forinttal támogatja az építeni szándékozókat a gyermekek számával növekvő mértékben. Jelentős összeg, 2 milliárd forint jut a mozgássérültek lakásgondjai megoldásának támogatására, és további 6 milliárdot irányoz elő a költségvetés a lakás-takarékpénztárakban takarékoskodók támogatására. Ezek azok a kiemelt célok, amelyeket, úgy gondoltam, fenntartás nélkül támogathatunk.
Befejezésül néhány gondolatot szeretnék felvetni arról a kérdésről, hogy az állam támogatását az adófizetők, azaz a mindannyiunk által erre a területre szánt összeget helyesen, a társadalmi igazságosság elvei alapján hogyan lehet újra elosztani. A rendszerváltást megelőző, de örökségként máig is ható támogatási rendszerről elmondhatjuk, hogy hozzájárult ugyan az általános lakáshelyzet és lakáskörülmények javításához, de rossz hatékonysággal működött. A lakástámogatások szociálpolitikai szempontból sem töltötték be megfelelően funkciójukat. A végeredményt tekintve a korábbi támogatási rendszer növelte a társadalmi egyenlőtlenséget, és az újraelosztás a magasabb jövedelműek, a jobb lakáskörülmények között élők javát szolgálta.
A rendszerváltás után mélyreható változások mentek végbe a lakásszektorban is. Radikálisan megváltoztak a tulajdonviszonyok és a relatív árak. Jóval közelebb jutottunk egy konszolidált piacgazdaság normális állapotához. A magántulajdon dominanciáján alapuló piacgazdaságban ugyanis az elosztási viszonyok képezik a hatékonyságra ösztönzés alapvető erejét. A jelen körülmények és feltételek között tehát az állami lakáspolitika és vele egyetértésben a szociálpolitikai feladata az, hogy kiigazítsa a piacon spontán létrejövő elosztást, elsősorban a lakosság által igényelt etikai kritériumok alapján. Átlag felett kell tehát támogatnunk a többgyermekes háztartásokat, a kisjövedelműeket, a szociálisan arra rászorultakat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy az 1998. évi költségvetési javaslat lakásügyi része ilyen elvek alapján készült, a támogatások elosztásának rendszere a szociális igazságosság elvének megfelelő.
A költségvetést támogatom, és önöknek is támogatásra ajánlom. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me